Археолози откриха уникален сфинкс в Израел

Археолози откриха уникален сфинкс в Израел | StandartNews.com

Тел Хацор. Археолози в Израел откриха фрагмент от древен сфинкс, принадлежащ на египетски фараон от епохата на пирамидите, живял преди повече от 4000 години.

Невероятната находка поразително прилича на подобни скулптури в Египет и даже носи името на древен египетски цар.

"Това, което открихме в последния ден на миналия сезон, както обикновено се случва в археологически разкопки, е една от най-уникалните находки в Израел по отношение на археологията на Близкия Изток", казва д-р Шарън Цукерман, преподавател в Hebrew University.

"Това е част сфинкс, имаме четирите крака на сфинкса, и това е египетски сфинкс, направен в Египет от египетски камък, от гранит, носещ името на един от египетските царе датиращи от Старото царство на Египет."

Цукерман заяви, че следващата стъпка е да се разбере как сфинкса се е появил в Национален парк Тел Хацор, на север от Галилейско море, и да се намери останалата част от тялото.

"Това, което се опитваме да разберем е, на първо място, как сфинксът е пристигнал тук и второ, и това е най-интересното, е къде е останалата част от статуята. Статуята първоначално е била повече от 1,5 м. дълга -
това е наистина монументална статуя Надяваме се, че ще бъдем в състояние да го намерим в разкопките на
двореца. "

Смята се, че сфинксът е бил донесен около началото на втори век пр.н.е. от един от местните царе, които са управлявали Египет по това време,  или е бил изпратена на владетела на Тел Хацор от египетски цар през 14 век пр.н.е., хиляда години след като е бил изработен.

"Самият сфинкс носи името на цар Микерин, или Менкауре, и споменава оригиналното местоположение на статуята -  в един от храмовете на бога на слънцето в Хелиополис, град в самия Египет. "

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай