Кой разреши оръжие на аноболния олигофрен Викторио

Кой разреши оръжие на  аноболния олигофрен Викторио | StandartNews.com

Христо Монов, психолог

 

Като човек, който е формирал своите възгледи в психологията, учейки се от Зигмунд Фройд, бих нарекъл регресия онова, което се случва в нашето общество. Регресията е защитен механизъм. Това значи, че в индивидуален план индивидът се връща към по-ранните възрасти от развитието си. Но ако моят учител ми позволи да го допълня, регресия могат да правят и обществата. Ние се връщаме към по-ранни стадии от развитието на нашето общество, когато ценностната ни система също регресира. И това да забиеш химикалка в бузата на съученика си, или да убиеш жената, която ти е родила дете, а после и самото дете, защото си се почувствал наранен, се приема за нещо нормално.

Но мен повече ме безпокои, че в последните няколко седмици тази регресия много по-точно може да бъде доказана от проявите на ромите. Номадите в нашето общество демонстрираха, че са над европейските норми на поведение. Представяте ли си в една европейска държава да дойде полицай и да разпореди нещо и вие да го захапете по ръката.

Но при нас е факт. Ние просто регресирахме в чисто Фройдов смисъл и като личности, и като общество. И не знам каква е перспективата ни. Просто ние се самоунищожаваме, някаква алиенация на ценностите ни се случва.

Ето този млад мъж, който уби майката на детето си и детето си, не намери смелост да се самоубие. Това е регрес дори на мъжественото поведение. Да го сравним с Вазовия герой Кочо, "простия чизмар", който най-напред уби жена си, детето си, но уби и себе си. В името на кауза.

Ние в момента обаче сме общество без кауза. Каузата ни е да потребяваме, без да произвеждаме. Всъщност произвеждаме само скандали.

Българското семейство започва да не функционира като семейство. Не случайно навремето Пенчо Кубадински имаше една книга, не го казвам с ирония, "Семейството- основна клетка за възпроизвеждане на социалистическото общество". Като махнете "социалистическо", останалото е вярно. Без семейство няма здраво общество, защото няма деца, които да са отгледани в среда, която им дава всичко необходимо за тяхното личностно развитие. В Западна Африка има една много хубава поговорка, че за да се отгледа едно дете, е необходимо цяло село.

Младият охранител Викторио, който стана двоен убиец, е живял на семейни начала. 55 % от децата, които се раждат в София са от такъв тип връзка. Повечето млади хора не разбират, че когато отидеш в гражданското и в църквата, ти заставаш пред институции и поемаш ангажимента да си отговорен. Това е смисълът на гражданския и религиозния сватбен ритуал. Да имаш време да осмислиш дали си достатъчно зрял, за да бъдеш отговорен, за да продължиш себе си като личност, която да възпиташ, да изградиш, да помагаш, да обгрижваш. А сега какво?!

На този млад мъж Викторио му писнало и застрелял жена си. И още по-шокиращото е, че е убил и детето си. Разбирате ли за какво става дума? Че този човек няма дори бащински инстинкт.

Човек пази децата си най-напред. И ако за това престъпление не му дадат доживотна присъда, значи, че ние не правим никаква превенция. Трябва тези пикльовци, с извинение, че и аз съм от техния пол, да разберат най-накрая, че да си мъж не е просто да правиш деца и да ходиш във фитнеса да се бухаш с амфетамини. На този убиец още като му видях погледа, ми стана ясно, че е анаболен олигофрен.

Затова големият въпрос е - кой колега, психолог или психиатър, му даде това заключение, че този човек е нормален и може да притежава оръжие?

Някой за 30 лева е съсипал два живота и две семейства, защото и родителите на убиеца не знам как ще живеят оттук нататък.

Нека действително да си стъпим на краката като общество и да кажем накъде отиваме. Чисто математически, в края на другия век ще изчезнем като нация. Какво правим по този въпрос?! Сега родено българче го застрелва баща му, но няма смелостта да застреля себе си.

Това е ужасно и абсурдно. Затова задължително е поне този Викторио да лежи доживот, за да може всички останали такива мачовци и мамини синчета да се стреснат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай