Рухва бизнес империята "Шарапова" (ОБЗОР)

Рухва бизнес империята "Шарапова" (ОБЗОР) | StandartNews.com

Допинг скандалът й изтри 27 млн. евро от раз, спонсорите я изоставят

Допинг скандалът, разтърсил световния тенис, на практика ще доведе до рухването на една от големите бизнесимперии в спорта. Мария Шарапова - една от топспортистките през последното десетилетие, чието лично богатство се оценява на 130 млн. евро, призна, че е взимала забранения стимулант мелдониум.

Инцидентът прекратява състезателната й кариера - засега временно. Но независимо какво ще последва, спонсорите реагираха като ужилени. Първият, който я отряза няколко часа след това, макар и за неопределен период, беше "Найки". Ударът беше болезнен - американският гигант, заедно с производителя на ракети "Принс", бяха първите, които повярваха в нея още когато беше 11-годишна. "Ние сме натъжени и изненадани от новината, обявиха от "Найки". - Взехме решение да прекратим отношенията си с Мария, докато тече разследването, но продължаваме да следим ситуацията". Договорът на Маша с нея беше осемгодишен - до 2018-а, на обща стойност 64 млн. евро.

Последва швейцарската компания за часовници "Таг Хойер", част от гиганта "Луи Вюитон", с която Шарапова водеше преговори за нов договор и която заяви, че не ще повече да си сътрудничи с нея. А автомобилният производител "Порше" предупреди, че няма да поднови тригодишния договор, който изтича през 2016-а. Очакват се реакциите на "Американ Експрес" (с договор до 2017 г.) и козметичният "Ейвън". Под въпрос е развитието и на личния й бизнес с бонбони "Shugarpova", където предстои пускането на втора линия за шоколадови изделия, която трябваше да удвои приходите до 18 млн. евро.

Отделно, Шарапова ще се прости с 272 000 евро, спечелени от последния "Аустрелиън оупън".

Поне на първо време, рускинята рискува да загуби общо 27 млн. евро от изгубени договори, но с времето сумата ще набъбне.
А спонсорите са основният източник на приходи за Шарапова. Само през последната година е спечелила 25 млн. евро, като от турнири са й дошли едва 6 милиона. Общо сумите, които е прибрала от спонсори през годините, се оценяват на около 182 млн. евро - по данни на "Форбс". Част от тях рускинята инвестира, като един от най-сериозните й разходи беше за производството и налагането на марката "Shugarpova". С приходите си Шарапова се нарежда сред най-скъпоплатените тенис звезди, редом с Роджър Федерер.

"Дори и да бъде оневинена и да се окаже, че непреднамерено е взимала забранения препарат, това няма да е достатъчно за бизнеса й, коментира Дейвид Шуоб, аналитик на рекламния гигант "Октагон". - В епохата на Туитър малцина четат зад заглавията, а те гласят, че тя е употребявала допинг. Така че крупните спонсори едва ли ще обърнат внимание на подробностите."

Разплаканата рускиня: Виновна съм, сгреших от разсеяност

Най-успешната руска тенисистка успя да си спечели възхищение, след като направи пълни "самопризнания" на специална пресконференция в хотел в центъра на Лос Анжелос. На нея тя обясни случилото се, без да крие нищо и спести отваряне на втората допингпроба. Опитвайки се да сподави сълзите си, рускинята разказа, че е била засечена от WADA с мелдониум при тест на "Аустрелиън оупън" на 26 януари. В Мелбърн тя записа 4 победи, преди да рухне на четвъртфинала срещу Серена Уилямс.

"Взимах това лекарство законно в продължение на 10 години по препоръка на семейния лекар, заяви тя. - Получила съм предупредително писмо от международната федерация на 22 декември, че то вече е вкарано в забранителен списък смятано от 1 януари, но от разсеяност не съм го прочела. Поемам отговорността, направих грешка. Наясно съм, че ще има последствия и не искам да слагам край на кариерата си по този начин. Искрено се надявам, че ще получа нов шанс да играя отново. Не мога да обвинявам никого, освен себе си. Разочаровах хората, които ме подкрепят. Мнозина от вас вероятно решиха, че искам да обявя края на моята кариера, но ако някога реша да го направя, най-вероятно няма да е в хотел в Лос Анжелос и не върху такъв грозен килим", вкара малко хумор Шарапова.

Анкети

Ще сложи ли скандалът край на кариерата й?
Да 72%
Не 28%
("Дейли Телеграф")

Влошихте ли си отношението към Шарапова след признанието?
Да 14%
Не 86%
(Sports.ru)

Може да изгори за 4 години

Колко точно ще бъде наказанието е въпрос, с който се спекулира. В най-тежкия случай и според правилата на WADA, Шарапова ще бъде дисквалифицирана за 4 години, а "Дейли Мейл" директно избърза да я "пенсионира". Самата тя и нейният екип обаче очакват по-леко наказание, като рускинята е уверена, че при по-благоприятна развръзка дори ще има време да се върне на корта. Нейният треньор Джеф Таранго прогнозира, че санкцията едва ли ще е максимална, тъй като провинението обхваща кратък срок - от Нова година до 26 януари, а и тя си е признала. "Мисля, че наказанието може да се намали до 2 години, или дори до една, заяви той пред "Би Би Си". - Дори и тя да беше спряла да приема лекарството на 1 януари, той щеше да остане в организма й, защото тя го е приемала преди това. Ако добавим и интересите на организаторите на турнири, бих казал, че може да получи максимум 4-6 месеца."

Каква може да бъде реакцията на Мария Шарапова оттук-нататък? Тя може да подаде заявление, че има формално право да продължи да взима лекарството по медицинско предписание заради оплакванията, които има - необичайни показатели на електрокардиограмата, ниско ниво на магнезий, предразположеност към диабет и имунодефицит. Такава формулировка се използва, когато даден спортист приема забранен препарат, ако страда от болест, за която то е необходимо.

"Медикаментите я върнаха на корта, когато имаше проблеми със здравето, просто тя изпусна датата, на която това лекарство стана забранено", обясни нейният адвокат Джон Хагърти пред "Спортс илюстрейтид".

Забраненият препарат взе няколко жертви

Мелдониумът, който Мария Шарапова е използвала близо 10 години, е познат и с търговското си наименование милдронат. Произвежда се в Латвия и се използва при проблеми със сърцето, като е особено ефективен при исхемични проблеми и недостатъчно кръвообращение. Също така предпазва от стрес. Продажбите му са предимно в Русия, а в САЩ не е получил одобрение за дистрибуция. От 1 януари е забранен от антидопинговата агенция заради очевидната му употреба от спортисти с цел повишаване на издръжливостта и на подобряване на резултатите, като реално дава преимущество на тези, които го използват. Преди това мелдониумът е бил под наблюдение.

Тези, които са уличени в употребата му след 1 януари, рискуват да се простят с постиженията си. А те не са малко, независимо от все още краткия период на действие на забраната. Това са:
Абеба Арегави, шведски лекоатлет, победител на 1500 м на световното през 2013 г.
Ендешоу Негесе, етиопски бегач, победител в Маратона на Токио през февруари 2015 г. И той се оплака, че пропуснал да отвори писмото от WADA.

Екатерина Боброва, руска кънкьорка, олимпийски шампион от Сочи, хваната на европейското тази зима с "конска доза".
Едуард Ворганов, руски колоездач. Той е вторият състезател на "Катюша" с допинг за последната една година след Лука Паолини, но ЮСИ пожали отбора.

Семьон Елистратов, руски състезател по шорт трек, който официално се отказа от участие на световното заради грип, а после се оказа, че е хванат с Мелдониум.

Шестима борци от националния отбор на Грузия, чиито имена не се оповестяват и които оспорват обвиненията.

Светът й се възхити

Наркоманка я оплю, Григор се покри

Реакциите към разкаялата се Мария Шарапова се оказаха преобладаващо положителни. Най-яростната дойде от страна на бившата номер едно в женския тенис - американката Дженифър Каприати, която директно поиска да й се отнемат всички титли. Учудващо, като се има предвид, че самата Каприати навремето се забърка в скандал с употреба на наркотици, както и в кражба от магазин. Бившето гадже на Маша - Григор Димитров, поне до снощи се покри и предпочете да не коментира.
Ето още мнения:

Стив Саймън, президент на женската асоциация WTA:
"Беше ми много неприятно да го чуя от устата на Мария, защото тя е лидер. Винаги съм я смятал за честно момиче, но и тя самата е наясно, че всеки спортист сам е отговорен за това, какво приема в организма си."

Президентът на руската тенис федерация Шамил Тарпишчев:
"Смятам, че всичко това е глупост. Спортистите взимат това, което им дават физиотерапевтите и докторите. Нека видим как ще се развият събитията. Мисля си, че все пак тя ще успее да участва на олимпийските игри "

Ник Болетиери, бивш треньор на Шарапова:
"Всички трябва да си носим отговорността за постъпките, но тя постъпи честно и не е приемала препарата, за да има преимущество. Ще си понесе последствията, но се надява и се моли да й разрешат отново да играе. Естествено, че не иска да приключи кариерата си по този начин."

Мария Навратилова, бивша тенисистка:
"Не съм наясно с всички факти, но се надявам, че е случайна грешка. Все пак препаратът е бил разрешен до края на 2015 г."

Мадисън Кейс, американска тенисистка:
"Днес Мария Шарапова подходи като истински шампион."

Джеймс Блейк, американски тенисист:
"Класна проява от нейна страна да свика пресконференция. Определено смятам, че трябва да го приемем подобаващо."

Джаклин Белтрао, бивша гимнастичка, журналист в "Скай":
"Заслужава уважение за това, че го обяви предварително."

Саймън Бригс, коментатор в "Би Би Си":
"Случилото се е тежък удар върху женския тенис. Дори и съдът да подходи със симпатии към аргументите на Шарапова, ще е интересно да се види как тенисът ще понесе удара от скандала със звезда от такава величина, особено в такъв чувствителен период за имиджа на този спорт. Само преди седмици той беше разтърсен от разпитите във връзка с уговорени тенис мачове."

Виталий Мутко, министър на спорта в Русия:
"Не изключвам лекарите да не успяват да проследят всички промени в забранителния списък, тъй като сред тях има огромно текучество в националните отбори. Не съм в положение да правя публични извинения, но мисля, че ще има още подобни случаи."

Съдът в САЩ: Допингирани пари не дължат

Часове преди пресконференцията на Мария Шарапова американски федерален съд отсъди в полза на допингиран спортист, съобщи "Ю Ес Ей Тудей". Това е решение, което в бъдеще може да има отношение и към Мария Шарапова. В случая се отнася за бившия колоездач Ланс Армстронг, който също беше заловен с допинг, а титлите му в Тур дьо Франс - отнети. Срещу него беше заведено дело с ищец правителството на САЩ. То претендираше, че Армстронг дължи пари срещу сумите, дадени за спонсорство на бившия му отбор "Ю Ес Постал", тъй като с употребата на забранени стимуланти не е успял да изпълни своите задължения по договора. Искът към легендата в колоезденето, на стойност 100 млн. долара, обаче беше отхвърлен от окръжния съдия Кристофър Купър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай