Искра Михайлова: Безотговорно е да се закрива "Марица-изток"

Не са водени сериозни преговори за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост

Искра Михайлова: Безотговорно е да се закрива "Марица-изток" | StandartNews.com
  • Запазването на комплекса е запазване на националния ни суверенитет, казва народният представител от "Възраждане" Искра Михайлова
  • Комплексът "Марица-изток" трябва да функционира до изчерпване на ресурсите в находищата
  • Тези централи са от стратегическо значение за енергийната ни система
  • "Възраждане" сме готови с кабинет, ако получим третия мандат

- Г-жо Михайлова, миналата седмица по искане на "Възраждане" парламентът изслуша вицепремиера Атанас Пеканов и енергийния министър Росен Христов относно предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост в частта му за въглищните централи. Какъв е резултатът - защо решението на парламента не се изпълнява?

- Решението на парламента не се изпълнява, защото действията на служебното правителство като че ли защитават не националните, а частни интереси. Вместо да брани работните места в Старозагорски регион и енергийната независимост на страната ни, министър Росен Христов от месеци обикаля предприятията в комплекса и убеждава миньори и енергетици, че е време да мислят за преквалификация, едва ли не защото мините са обречени на закриване.

- Има ли възможност за предоговаряне на Плана?

- Не просто има възможност. Има действащо решение на Народното събрание за предоговаряне на Плана, при това взето с пълно мнозинство. За съжаление, всички наши подозрения се потвърдиха - служебното правителство просто няма никакво желание да предоговори Плана в интерес на българските граждани. Служебният министър Христов сякаш лобира за интересите на частни компании, зад които стоят изключително интересни имена и ние съвсем скоро ще запознаем обществеността с тях.

- Каква ще бъде оттук нататък съдбата на комплекса "Марица-изток"?

- Според нас от "Възраждане" е немислимо да се коментира затваряне на мощности в близките няколко години. Тези централи са от стратегическо значение за енергийната ни система, техните мощности са с балансираща роля в енергийния микс и ние приемаме като национално безотговорно да се работи за тяхното закриване. Нашата позиция е, че мините и тецовете трябва да функционират до изчерпване на ресурсите в находищата. През това време, разбира се, трябва бъде изработена национална енергийна стратегия, която да гарантира, че България ще продължи да бъде износител на електроенергия, а не обратното.

- Какви програми за преквалификация на хората, които живеят в Стара Загора, трябва да бъдат направени?

- Ние искаме да коментираме подобни програми след години, когато наистина наближи моментът да се изчерпят залежите. Когато моментът за затваряне на тези мощности е дошъл по своя естествен ред, а не под натиска на нашите европейски партньори или на частни инвеститори.

- В предния парламент Вие успяхте да обедините всички групи в НС, за да се вземе решението за предоговаряне на Плана заради въглищните централи. Какви инициативи ще предприемете сега?

- Като начало поканихме на изслушване министрите Атанас Пеканов и Росен Христов, за да обяснят от трибуната на Народното събрание на българските граждани как точно са защитавали в Брюксел решението на парламента, съответно и българския национален интерес. Оказа се, че не само не са водени сериозни преговори, но и срещите са били провеждани онлайн, забележете, на английски език. Не знам за Вас, но на мен това ми звучи крайно несериозно, да не кажа унизително.

Работим в тясно сътрудничество със синдикатите и продължаваме да се борим за запазване на комплекса "Марица-изток", защото това е борба за националния ни суверенитет.

- Текат преговори за правителство. ГЕРБ-СДС номинираха еврокомисар Мария Габриел за премиер. Каква е прогнозата Ви - ще има ли редовно правителство?

- Не знам дали е уместно да говорим точно за преговори, когато сме свидетели как първите две формации саботират дейността на Народното събрание, което на практика е блокирано заради тоталната неспособност на родните атлантици да намерят общ език - нещо, което в крайна сметка изглежда съвсем логично.

Ние от "Възраждане" сме готови със състав на кабинет и в случай, че получим третия мандат, ще запознаем българското общество с него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай