Брекзит без сделка може да разпокъса Кралството

Това би бил добър повод Северна Ирландия, Шотландия и Уелс да поискат независимост

Брекзит без сделка може да разпокъса Кралството | StandartNews.com
  • Това би бил добър повод Северна Ирландия, Шотландия и Уелс да поискат независимост

Любомир Кючуков, бивш зам.-министър на външните работи, директор на Института за икономически и международни изследвания

- Господин Кючуков, нараства ли вероятността за Брекзит без сделка с избирането на Борис Джонсън за премиер на Великобритания?
- След нeколкомесечен отдих от Брекзит (основно за Европа, но и в Обединеното кралство, където фокусът бе преместен върху избора на нов лидер на Консервативната партия), темата отново концентрира вниманието върху себе си. Ситуацията обаче е доста по-различна. Първо, защото има ново британско правителство, второ – с оглед наближаващия край на мандата на Европейската комисия и най-вече – предвид факта, че умората, дори досадата от темата, започва все повече да се превръща във фактор, който може да ускори нейното приключване. Избирането на Борис Джонсън е широка крачка в посока Брекзит без договор - ако той все още е премиер към 31 октомври (защото за Джонсън ще бъде много по-трудно да остане премиер, отколкото му бе да стане такъв). Самият той заяви, че страната напуска ЕС на тази дата – без значение дали има договор, или не. ЕС не е склонен да предоговаря, а и ентусиазъм за ново удължаване на срока също няма – най-малкото защото проблемът не е в липсата на време, а в отсъствието на съгласие - сред британските политици и обществото.
- Как би се отразил Брекзит без договор на икономиката на Обединеното кралство? Курсът на лирата вече пада, а фирми се изтеглят от страната...
- Последствията от Брекзит вече са факт  преди още той да се е състоял. Практически всички анализи сочат, че Брекзит, а още повече Брекзит без договореност, ще има дългосрочни тежки икономически и социални последици за страната. Освен върху финансовата стабилност и инвестициите, очаква се той да има сериозен негативен ефект върху икономическия ръст (2-4% спад само за първата година, според различни оценки), безработицата, търговските отношения. Обсъжданите компенсаторни мерки (търговско споразумение със САЩ, ръст на икономическото сътрудничество в рамките на Британската общност, засилено сътрудничество с Китай и т.н.) едва ли ще дадат бърз ефект. Основните проблеми обаче остават несигурността и дълбоко разделеното общество, които не позволяват да се мобилизира и консолидира националният икономически, финансов, а и човешки ресурс.
- При този доста лош сценарий виждате ли решение за границата между Р Ирландия и Северна Ирландия – в Лондон няма да се съобразят с предпазното споразумение?
- При напускане на ЕС без споразумение и при заявеното намерение на Б. Джонсън да се откаже от предпазния механизъм, това ще означава наличието на граница и въвеждане на митнически контрол между двете Ирландии. Това на практика ще доведе до рязко нарастване на напрежението в Северна Ирландия, най-вероятно възобновяване на гражданските сблъсъци и дори не изключвам кръвопролитие. Защото премахването на тази граница бе ключовото условие, което преди двадесет години доведе до възстановяването на мира в Ълстър. Друг е въпросът, че на Б. Джонсън ще бъде изключително трудно да осъществи подобно решение и да запази властта си, защото Демократичната юнионистка партия на Северна Ирландия, която в момента крепи неговото крехко мнозинство в парламента, не би подкрепила подобен ход.
- Рискува ли Великобритания да се раздели с Шотландия, която може да поиска оставане в ЕС, особено при варианта за Брекзит без сделка?
- Този проблем ще изникне с още по-голяма сила, ако напускането на ЕС е без договор. Тогава Шотландската национална партия вероятно ще успее да предизвика втори референдум за отделяне от Великобритания, като има всички основания да се очаква, че този път към сепаратистки настроените шотландци ще се добавят и тези с проевропейски виждания, което почти не оставя съмнения за крайния резултат в полза на евентуално отделяне. Но съществува сериозен риск процесът да продължи и по посока на Северна Ирландия и дори на Уелс – неотдавна лидерът на уелската националистическа партия „Плейд Гумри“ в британския парламент заяви, че избирането на Б. Джонсън за премиер на страната е най-добрият подарък, който каузата за независим Уелс може да получи.
- Как ще се отрази липсата на сделка на отношенията между Великобритания и Европейския съюз в политически и икономически аспект? Досега в Брюксел бяха доста търпеливи. Ще се изостри ли тонът?
- ЕС винаги достатъчно еднозначно е заявявал, че е склонен да бъдат внесени изменения в политическата декларация, придружаваща договора за разделяне, но не и в самия договор. И тук следва да се прави ясно разграничение между двата документа. Договорът е правно обвързващ и касае напускане на ЕС, докато политическата декларация няма юридически последствия и се отнася до принципите на отношенията между ЕС и Обединеното кралство след разделянето. В този смисъл след евентуалното напускане ще има период на договаряне на новите отношения (договорът предвиждаше той да бъде до края на 2020 г.), но Великобритания едва ли може да очаква по-специално третиране от страни като Норвегия, Швейцария, Лихтенщайн – които, за да получават достъп до огромния европейски пазар, се ангажират да спазват правилата на ЕС (без да участват в тяхното изработване) и да заплащат за това. Това е и основният аргумент на противниците на оставането на Обединеното кралство в митническия съюз – защото тогава изниква резонният въпрос струваше ли си въобще да се излиза от ЕС.
- Имайки предвид вижданията на новия премиер за имиграцията и факта, че Обединеното кралство няма да спазва европейското законодателство след излизането си от ЕС, как това ще рикошира върху нашите сънародници, живеещи и работещи на Острова?
- Ако страната напусне ЕС без договор на 31 октомври, това на практика ще означава, че изчезват правилата в отношенията между ЕС и Великобритания. Вероятно и двете страни ще направят възможното да избегнат евентуален хаос, като се договорят или поемат едностранни ангажименти да спазват за определен период от време немалка част от постигнатите в неприетия договор споразумения. Но дори и в тази ситуация във всеки един момент всяка една от страните ще може в едностранен порядък да въведе нови правила. Иначе казано, ако имаме договорен Брекзит, то правата на гражданите на ЕС, включително българските, ще бъдат гарантирани в обема на вече договореното. Ако обаче се отиде на Брекзит без договор, всичко ще зависи от конкретните решения на британското правителство – и, разбира се, от съответната европейска реакция. Като не е изключена възможността от предприемане на мерки и контрамерки (за сметка на европейските граждани във Великобритания и британските в ЕС), докато се постигне компромис.
              

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай