Задачата на Габриел:Европа на талантите

На 15 октомври стартира форум за дигитализация на културното наследство

Задачата на Габриел:Европа на талантите | StandartNews.com
  • Българският еврокомисар тръгва с нова кампания на образованието и науката
  • На 15 октомври стартира форум за дигитализация на културното наследство

Под бурните аплодисменти на залата и със стиховете на Стоян Михайловски за химна на буквите ни „Върви, народе възродени“ приключи тричасовото изслушване на Мария Габриел в Европейския парламент, по повод кандидатурата й за еврокомисар за младежта и иновациите.
Габриел отговори на близо 50 въпроса на евродепутатите от парламентарни комисии, а след това получи и единодушното им одобрение.
За „Европа на талантите, но и Европа на сърцата“ ще работи българският комисар, стана ясно от обръщението й към европарламента.
„Европа трябва да запази водещата си роля в науката, с по-голям принос от САЩ и Китай. За да стане това, програмата за научни изследвания трябва да бъде отворена“, каза Габриел.

ЕС на иновациите, за нови граждански инициативи

както и за продължаваща работа по геополитическите интереси, са друга част от приоритетите, на които обърна внимание Мария Габриел. Важна тема на нейния ресор е и мястото на жените в политиката.
В рамките на „Хоризонт Европа“ Мария Габриел смята да увеличи ангажиментите за младежта. Ще се стреми да работи за обявеното вече намерение за увеличение на европейския бюджет в тази област от 120 млрд. евро.
Европейски творчески програми ще бъдат стартирани също в рамките на тази програма, каза Габриел, както и инвестиции в нови технологии за намаляване на емисиите на въглероден диоксид.
По програмата „Еразъм“ тя смята да работи в посока по-голямо приобщаване, както и по посока на екологичните дейности. В рамките на тази програма ще се работи и върху различните прояви на културата, както и за равнопоставен достъп на всички.

„Науката се среща с регионите, науката се среща с училищата“

е името на инициативата, която смята да стартира Мария Габриел. На 15 октомври стартира форум за културното наследство, на който ще се обсъжда и неговата цифровизация - дейност, чието голямо значение изтъкна Габриел.
Корпусът за солидарност, в рамките на който европейските младежи ще могат да помагат на мигранти, е също една от дейностите с важно значение. Еврокомисарят посочи, че днес 10 на сто от брутния вътрешен продукт на ЕС се дължат на космическите технологии. Ще закъснеем безвъзвратно, ако не използваме сега възможността да инвестираме в образованието и научните изследвания, заяви Габриел. Тя допълни, че ще работи за "осребряването" на европейското познание.
Габриел изрази подкрепа за академичната свобода, включително за начините на финансиране на висшите училища. Ако искаме да убедим младите да останат в своя регион, трябва да им дадем перспективи, добави тя.
По нейните думи е необходимо над държавите от ЕС да бъде оказан натиск, за да осигурят участието на всички граждани в образователната система, включително сред малцинствата. Трябва да се работи с общностите и родителите, предложи Габриел.
Гласуването за одобрението на пълния състав на Комисията ще се проведе на 23 октомври по време на пленарната сесия на ЕП в Страсбург.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай