Газът с 40% надолу.Какво следва за бизнеса и хората

Пазарните, не приятелските механизми, наложиха "Газпром" да направи крачка назад

Газът с 40% надолу.Какво следва за бизнеса и хората | StandartNews.com
  • Пазарните, не приятелските механизми, наложиха "Газпром" да направи крачка назад
  • И русофили, и русофоби си приписаха от заслугите на Борисов и Петкова

Подарък ли са 300-те милиона годишно, на които се равнява намалението с 40 процента на цената на руския газ? Въпросът излезе на преден план точно на 3 март и измести всички останали традиционни питания навръх националния ни празник относно гордостта, достойнството и оцеляването на нацията. Всеки политик си разчете руския знак по своему. БСП така се въодушеви, че още на следващия ден вкара предложение в парламента да махаме руските санкции.

Русофилите развяха за благодарност високо руските знамена на Шипка. А после наводниха социалните мрежи с хапливия въпрос: А кога ще падне цената на американския втечнен газ?

Умните и красивите пък обявиха Европейския съюз за новия освободител на България. Според тях поевтиняването е единствено заради  антимонополното дело на Европейската комисия срещу "Газпром", а България била последната страна, възползвала се от правото да получи отстъпки.        

Русофобите веднага изчислиха, че досега сме плащали 140 процента по-скъпо газта и намалението, което Москва ни дава, е подаяние, а не подарък. Пратиха по телевизиите дузина експерти, които обясниха надълго и на широко, че цената на газа на борсата в Нидерландия е по-малко 10 евро и национално отговорно е сега "Булгаргаз" да защитава точно тази цена. Все едно няма разходи от танкера в Северно море до потребителя в България.

Привържениците на Радев се обидиха

че Борисов съобщил новината точно когато лидерът им трябвало да произнася национална реч. Те са напълно убедени, че намалената цена е договорена лично между президентите Радев и Путин още по времето на форума в Санкт Петербург миналия юни.

Руските сайтове написаха за новата договорка часове по-късно, като не пропуснаха да отбележат, че по-ниската цена за България е за сметка на по-солени тарифи за Русия и бившите съветски републики. И ако нищо от горното не е изненада, може би единственото странно поведение бе мълчането в ГЕРБ вместо очакваните похвали за Борисов, енергийния министър Теменужка Петкова и екипа на "Булгаргаз".

Без да се омаловажава ролята на Европа, ако не бяха допуснали конкуренцията, не строяха интерконектора с Гърция, не влязоха с акции в терминала на Александруполис, нямаха подкрепата на американците и въпреки нея не се отказаха за Балкански поток, новият договор с Русия едва ли щеше да се различава много от стария - подписан по времето на Румен Овчаров. Все още не са известни много от клаузите му, но е ясно, че цената вече ще зависи не само от стойността на петрола, а от котировките на газовите борси в Европа. Цените ще се определят месечно от КЕВР по новата формула, но ще могат да се коригират на всеки две години от българска и руска страна.

За април "Булгаргаз" ще предложи на КЕВР цена от 26,29 лв. за мегаватчас, което в сравнение със сегашните 44.04 лв. е намаление в размер на 40.3%. Тук обаче идва тънкият момент -

промяната влиза със задна дата - от 5 август 2019 година. Тоест 8 месеца назад.

От министерството на енергетиката говорят за идеалния вариант - руската „Газпром” връща, по груби изчисления, 150 милиона лева на „Булгаргаз”. Нашата компания пък изплаща надплатените суми за 8 месеца назад на преките си клиенти, като топлофикациите например.

Дотук ясни са само две неща - печелят потребителите и производители.  Ще паднат цените на парното, на електроенергията, както и на стоките за масово потребление, заяви бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Няколко часа по-късно обаче шефът на КЕВР Иван Иванов го опроверга като заяви, че по-ниска цена на парното занапред едва ли ще има, защото газът е само един от компонентите в сметката за хората.

Ясен е въпросът за бизнеса - част от средствата ще останат във фирмите, които ще могат да ги използват за инвестиции и вдигане на заплати. Но ако за бизнеса вече се знае, че ще поручат директно парите, то най-голямото неизвестно е как ще се връщат надвзетите пари на гражданите за парното.

Решението за това е на КЕВР, по предложение на "Булгаргаз". Това обаче изисква промяна на законодателството, което вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че управляващите са готови да внесат бързо.

Вариантите са два

да се промени цената със стара дата и всеки да има да получава обратно средства или тази цена да бъде сметната в цената занапред. Според Дончев и Добрев вторият вариант е по-разумен. "Булгаргаз" има право да възстанови на своите клиенти надвзетите суми, но сложността идва от там, че клиентите също имат свои клиенти, на които подават газ. В момента работят паралелно и КЕВР, и експертите, като се търси възможният вариант, който не би предизвикал административен и логистичен хаос, заяви Дончев. На същото мнение е и министър Петкова. "Гражданите не бива да смятат, че автоматично 40% ще бъде по-ниска сметката им за парно. КЕВР, на базата на всички отчетни документи, ще направи цена за всеки един месец. На базата на тази цена ще бъдат съответно определени и сумите, които трябва да бъдат върнати от „Булгаргаз” на „Топлофикация – София” и на всички останали топлофикационни дружества и клиенти на „Булгаргаз", поясни Петкова. „Това е една ситуация, в която ние изпадаме за първи път. Така че това, което трябва да знаят българските граждани, е, че по отношение на цената на топлинната енергия, това е цена, която се определя от регулатора”, добави министърът.

Енергийният регулатор засега не дава информация как намалението ще стигне до хората. Междувременно експертите припомнят, че „Топлофикация-София” например е най-големият длъжник на „Булгаргаз”. Така газовото дружество може просто да си прихване тези пари от задълженията на „Топлофикация”. „Най-вероятно „Булгаргаз” ще си прихване целия дълг от тези по-ниски разходи за газ”, обясни Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум. Така до абонатите пари в брой няма да стигнат, но могат да бъдат обезщетени по друг начин. „Най-реалистичният вариант е да бъдат прихванати тези, да кажем надвзети суми, от бъдещи плащания на същите потребители”, обясни Хиновски.

Компенсация ще получат и тези, които са газифицирани.

„Всички други потребители, които са плащали за изделия, например за по-скъп хляб, според мен, е абсурд да се обезщетят, тъй като те също минават през правни процедури. Те трябва да предявят иск към този, от когото са купили някаква стока. Той трябва респективно да подаде иск срещу продавача на газ. Не е реалистично да се мисли това”, обясни Иван Хиновски. България ще започне

предоговаряне на цената и на азерския газ

чийто внос трябва да тръгне от октомври тази година, посочи изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов. "Договорената цена за доставки на газ от Азербайджан в момента е по-висока, но вече има основание за нейното предоговаряне", каза Павлов. Към момента договорът за доставка на газ от Азербайджан е вързан с цената на петролните деривати и горивото ще излиза по-скъпо дори от руския внос, а България ще иска обвързване на цените с тези на газовите борси.

Всички тези неизвестности правят невъзможно който да е да определи средната цена на газа идните месеци и години. Постигнатото намаление от Русия може да не е подарък, но е глътка въздух за потребители и производители в сложната ситуацията на обостряща се икономическа криза в света.

Както предупреждават експертите, по-ниските цени във второ и трето тримесечие на годината, може да означават по-високи в есенно-зимния сезон. Но със сигурност няма да са тези, на които бяхме свидетели досега.

Едва ли някой предполага, че Кремъл ни даде новата цена заради специални чувства. Тя е заради международната и вътрешна конюнктура, която оказа натиск върху тях да променят цената. Руснаците вече чувстват потенциална конкуренция от бъдещия внос на втечнен газ в България. В Турция пък останаха големи количества излишен природен газ поради икономическата криза.

Пазарните, не приятелските механизми, наложиха "Газпром" да направи крачка назад. Засега. Както казваше Франклин Рузвелт - "Никога не подценявай човек, който се надценява".

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай