Когато Гешев нахлупи каскета...

Обърна рефрена: И за милиони, и за кокошка няма прошка, а има закони

Когато Гешев нахлупи каскета... | StandartNews.com
  • Обърна рефрена: И за милиони, и за кокошка няма прошка, а има закони
  • Високият му рейтинг изнерви президента, Радев се държи като партиец от прехода


След Пентхауса дойде ред на мазето. Не политическото - то няма разчистване. А общественото. Само за една седмица главният прокурор Иван Гешев направи клиенти на държавното обвинение както символите на властовия и на икономическия Олимп - ненаказуемия по конституция президент Румен Радев и недосегаемия по пари бизнесмен Васил Божков, така и знакови лица от ъндърграунда в София, Варна, Белослав.

ВИЖ ОЩЕ:Гешев удари Пентхауса

Белезници щракнаха за обирджиите на бензиностанции Малкия Бобе, Къртача, Кашона и Компира. Наровете в ареста вече търкат 11 лица с две и повече висящи дела, тормозели хората в Белослав и варненското село Синдел. Нещо повече - Гешев обяви тотална война на крадците, автоапашите и измамниците, които тормозят хората у нас вече 30 години тегав преход. Наравно с тях обвинител № 1 почна офанзива и срещу дървената мафия.

Настъпи митничарските картели

Накрая отиде в Брюксел, за да постави ребром пред Европейската комисия въпроса с руския чадър над укриващия се в Сърбия банкер Цветан Василев.
Случайно или не акциите на обвинител № 1 съвпаднаха и с първото по рода си американско наказание за съдия у нас - магистратът от специализирания наказателен съд Андон Миталов е с черен печат за влизане в САЩ заради корупция. Забрана да стъпват на американска територия имат и съпругата, и дъщеря му. Питайте Лозан Панов, който е председателстващ Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), преадресира Гешев медийните въпроси по темата към него. И с право. Моралната икона на умните и красивите вече дължи отговори защо върховенството на закона, за което редовно държи политически речи, се оказа тежко потъпкано в собственото му съдийско поле.

ВИЖ ОЩЕ: Гешев за поведението на Панов:Смешно и тъжно
Всъщност, операциите на Гешев за първи път сложиха точка на емблематичния за прехода рефрен: "За милиони няма закони, за кокошка няма прошка". Едновременните ударите и по върха, и по низините са

най-добрата акция "Респект"

Показаха, че законите са еднакви и за милионерите, а за кокошкарите. Сега всеки от ъндърграунда преди да нахлуе в къщата на бабичката на село, за да я пребие и ограби, най-малкото ще има едно на унм. Защото още утре Гешев може да нахлупи каскета си и да поведе жандармерия, МВР, спецпрокуратура и цялата силова машина на държавата по петите му. И както не му мигна окото да се изправи срещу Васил Божков, едва ли ще се спре пред кварталните бандити.  


Респектиращите действия на Гешев отприщиха в социалните мрежи сравнения с операциите на облечения в кожен шлифер главен секретар на МВР Бойко Борисов в началото на века и със снимката на Богомил Бонев от началото на демокрацията как дава старт на прословутия "Комар" по червения телефон в кабинета си. Повод за иронични усмивки обаче няма.
Бонев направи немислимото за онова време: свали стикерите на СИК и ВИС от колите, но не успя да продължи, защото Костов го уволни. "Полицаят" Борисов постигна най-добрите резултати по отношение на борбата с наркотрафика и контрабандата, както и с разбиването на големите банди. Но заинатяването на Тройната коалиция да не подновят назначението му за главен секретар, зорлем го направи политик.
"Момчето от крайния квартал" Гешев е свидетел на всичко това. И много добре знае, че отдавна не е достатъчно бандитите само да се хващат. А, за да спази обещанието си към хората за  въздаване на справедливост, трябва да събере такива доказателства, че "да не ги пускат".
Затова и не крие, че добре се е подготвил с дебели папки за мегаделата, които вече влизат в съда.
Това е само началото, заяви главният прокурор и засили притесненията в бързозабогателите и в Пентхауса и в ъндърграунда. Но събра одобренията на бедните. Рейтингът му вече гони президентския. И това е още една причина държавния глава да е притеснен.
Уличен от прокуратурата в опит да прикрие конфликт на интереси при назначаването на жена си, Радев избра най-изтърканата защита - нападението. Изневиделица обяви, че сваля доверието си от кабинета, а най-сериозният му аргумент за това бе атрактивния етикет: "България е превърната в бунище".
Той не дава доверие, не ни е избирал, че да сваля доверие. Все едно аз да сваля доверието си от кмета на Перник, гневно реагира Борисов. И обясни, че Радев си е изпуснал нервите, защото има проблем не с правителството, а с други, независими институции.
До какво ще доведе войната правителство- президент, отсега е ясно. Ще вдигне политическия градус, ще задълбочи кризата в обществото, ще стресира бизнеса, ще изгони младите, ще увеличи хейтърите.
Но няма да промени колелото на историята. Защото времето на досегашния преход, за някои мъчителен, за други безгрижен, изтече. И настъпи моментът да се търси справедливост за щетите от него. Независимо дали са в Пентхауса или в мазето.
С всяко свое действие Гешев се заявява като различния магистрат - прокурорът от ново време, който е

на терен до редовия полицай

и до местния прокурор, и дава кураж на всеки в отбора си, че този път ще работят докрай за обща кауза. Национална кампания - я нарече той.
Докато Радев, който влезе на "Дондуков" 2 с лампазите на новия, различен политик, все повече се приближава към образа на партиец от прехода. Който говори емоционално, надъхва с патриотизъм, но стои далеч от улицата и не показва алтернативата.
За съжаление, времето на красивите фрази от Гербовата зала изтече заедно с прехода. Нагледахме се на "Боянски ливади", наслушахме се на "Иване - кажи си".  
Преминахме прага на търпимост към политическата кокетност. И тъй като не видяхме доверие в очите, приковахме поглед в каскета.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай