От изтребителя на честта до катапулта на срама

С Радев шоу пред Апостола президентът даде залп за партия

От изтребителя на честта до катапулта на срама | StandartNews.com
  • С Радев шоу пред Апостола президентът даде залп за партия

И това доживяхме. Партиен митинг пред очите на Апостола. При това в чест на човека, който полетя към властта на крилете на националното достойнство и личния морал - Румен Радев. След нахилените селфита с Корнелия Нинова, соцвелможи и обикновен електорат пред бесилото на Апастола, той вече трудно може да се нарече държавен глава, обединител на нацията или каквито там други пагони и етикети му слагат папконосците от "Дондуков" 2 и апаратчиците от "Позитано" 20. Защото по нищо не се различава от безпардонните партийци, готови навсякъде, по всяко време и от всичко да генерират личен интерес.  
Че сме

объркан народ, който смята за празник убийството

на националните си герои, а не раждането им, си го знаем и без да ни го казват отвън. Както и, че в графата диагноза попадат не само сгрешената датата, на която отбелязваме трагичната гибел на Левски, но и фактът, че тъпо и упорито го правим всяка година на грешния ден. Но досега никога никой не си бе позволявал да поругае публично паметта му на Дякона с партийно клакьорство и заигравка със заветите му. Радев с радост прие първото и самонадеяно направи второто.
Четири пъти президентът сам си подряза крилата. Първо прие да оглави шествие под надслов "Пътят на безсмъртието". После ухилен до уши позира за селфи с електората на фона на портретите на Левски. След това пред паметника на Апостола пусна пореден откос срещу кабинета и очерта нова разделителна линия. Накрая, използвайки думите на Левски, попита на кого сме оставили народната работа - "на хора разсъдителни, постоянни, безстрашливи и великодушни или на ония, които подменят демократската република с деспотско-тиранска система". След "Стани, стани юнак Балкански", която огласяше шествието, думите на Радев: "Не да склоним, а да изправим глави сме дошли тук", прозвучаха като учредителен залп на политическия му проект, с който плаши вече три години.
Соцвеличия от миналото като Красимир Премянов и размазания от задоволство организатор на шествието Васил Василев, председател на общобългарския комитет "Васил Левски", който не се отделяше от Радев, само доказаха, че проявата е всичко друго, но не и гражданска.

Пърхащата до президента като влюбена ученичка Нинова

направи шоуто на Радев гротескно. А фактът, че държавният глава подмина панихидата за Апостола, затвърди мнението, че присъствието му на площада е било партийно лицемерно.
Церемонията бе допълнително опорочена от привържениците на Нинова и Радев, които точно като на червен хепънинг засипаха с овации името на президента. И посрещнаха с освиркване кмета София Йорданка Фандъкова.
По стар навик крещяха мафия...Сред тях бяха протестърите от "Боец" и митингаджиите от партия "Възраждане" на Костадин Костадинов, които през седмица дюдюкат под прозорците на Борисов.
Народе???? Все още се питаме какво е искал да каже Апостола на свободата, слагайки в тефтерчето си четири въпросителни след обръщението. Може би големите питанки са за продажници и предатели, които не са липсвали и по времето на Левски. А може би са за хора като Румен Радев и Корнелия Нинова, които са готови да превърнат в партиен митинг дори деня, в който цяла България би трябвало смирено да се поклони пред Дякона, отбелязвайки 147 години от гибелта му на бесилото.
Истината е, че в парцелираното ни от омраза общество дори Левски не успява да обедини политиците. Така бе и тази година. Докато опозицията радостно шестваше на жълтите павета, управляващите сведоха глави в храма на панихидата за Апостола. Досега

БСП и ГЕРБ лицемерно пазеха приличие

и поне не се нападаха в деня на гибелта на Левски. Но Радев разбърка и това.
Всъщност, нервността на президента е обяснима. Рейтингът на главния прокурор Иван Гешев, който го хвана в крачка да брани конфликт на интереси на жена си, вече засенчва президентския. Въпреки поредните атрактивни, но кухи обвинения на Радев за боклукчийска държава, зависимости на премиера и копойски методи на управление, президентът бе надхитрен от Борисов и принуден да се ръкува с него на приема на КНСБ. След усмивката и дружеското ръкостискане пред камерите, тежките думи, че търговците са в храма на българската демокрация, че има лъжа и грабежи, звучат като да мразиш на инат. И олекват. Затова изобщо не е чудно, че само часове след митинга започна новата война ГЕРБ - Радев. Управляващите обвиниха президента в разделение на нацията и поискаха извинението му пред българите за поруганата памет на Левски. Радев не замълча.
Щом на управляващите не им харесва отношението на хората, трябва да се замислят за целите и начина на тяхното управление, отговори той. Макар и евтино, шоуто му ще продължи. Но ако занапред сам стъпква ценностите, за които твърди, че се бори, скоро ще трябва да прибегне не до нов партиен изтребител, а до  спасителния катапулт.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай