От каймака на Давос до утайката на Студена

Язовирът на държавата стигна мъртвия си обем

От каймака на Давос до утайката на Студена | StandartNews.com
  • Язовирът на държавата стигна мъртвия си обем
  • Дойде време Борисов да нагази в тинята и да изхвърли утайката

От каймака на световния финансов елит до утайката в язовир Студена. Сложно нещо е да си премиер на България днес. Борисов започна седмицата с оптимизма на Тръмп за световната икономика, изречен по време на срещата в Давос и я завърши с песимистичния дебат за българската екология в пленарната зала на родния парламент.  
Чисто новият шеф на пернишкото ВиК обяви в първите си работни дни, че сме на крачка от критичния минимум на язовир Студена.
Не само според язовирната терминология сме в утайника на обществено политическия живот. А и защото стигнахме "мъртвия обем" по много показатели.
Кризата в Перник не намалява, напротив - кметът Станислав Владимиров обяви, че

ще сложи режим на режима

заради големия теч.
А в тинята на безводието се оказа, че плуват и още дузина градове.  
Фразата Господ е българин отдавна оттече в канавката. И поредното доказателство за това е, че няма и една снежинка, която да донесе надеждата, че пролетта ще напълни язовирите. Спасителният план "Белмекен - Бели Искър" за Перник тече с пълна сила по отношение на техника и пари, но буксува по кадрови причини. Защото експерти няма. Там, където хидроинженерите по случайност да оцелели в петте ведомствата, отговарящи за водите, днес са назначени на престижната длъжност "безгласна буква".
С пресушаването на язовирите се появиха и скелети от социализма. Оказа се, че в мазето на военен завод във Враца са заровен и забравени още от миналия век живак и още куп отровни смеси, които по чудо не са направили зловещи поразии на града.
Пак от соца се оказаха и тръбите на цялата ни ВиК мрежа. Също като тях обаче на над 50 години са и последните читави ВиК инженери, останали да работят в България. Затова дори днес да имаме проекти и пари за нова водопреносна мрежа, няма кой професионално да подмени тръбите, за да пресече загубата на 80 % от течащата по тях вода. Нито да обучи младите, защото за тях

специалността не е атрактивна, нищо че е защитена

Така водната криза изкара на повърхността истинското лице на проблема с двата милиона българи, които изтекоха към Европа.
Оказа се, че критичният обем на язовирите върви ръка за ръка и с увеличени нива на реките. Но не от бистрите извори, а от смърдящите отходни канали на заводите. Показателен случай е фабриката за хартия в Никопол, която си осигури пълна прокурорска проверка, след като месеци наред необезпокоявано пускала химикалите си директно в коритото на века Вит и тровила хората.
Какво точно има на дъното на язовирите обаче още не може да се види ясно. Най-малкото заради жълтеникавия смок, покрил държавата от комините на ТЕЦ-овете, които горят боклука на Европа. Защото там това е забранено.
Критичното дъно на кризата с боклука тепърва ще се достига. То пък ще сваля допълнително и без това опасно ниското ниво на общественото доверие в политиците. Последното социологическо проучване показа ясно, че хората не искат избори, но одобряват внесения вот на недоверие. Не защото са видели в БСП алтернатива на управлението, а защото гневът и накърненото чувство за справедливост вече достигат преливника на българите.  
Дори властта да получи необходимия брой депутатски гласове, които да отхвърлят вота, това изобщо не означава, че критичният минимум на подкрепа към кабинета е отдалечен. Защото заедно с водните и боклучарски неволи, на опашката като проблеми са се наредили

от най-малките в бизнеса до най-голямата акула

- Васил Божков. Който пък вече намекна, че рязко може да приближи "мъртвия обем" в парламента „със справедливи“ 47 депутати.       
Но ако щастието у нас е на лотариен принцип, то притеснението започна да става повсеместно. И то не заради праха от изстърганите билетчета, а от смъртоносния вирус, който пълзи към нас от Китай. И докато там заключват градове, в Америка спират полети, а в Русия обявяват червен код, ние отново разчитаме на късмета си.
По традиция институциите ще се произнесат само когато катастрофата вече е настъпила. И отново ще залеят с папки главния прокурор.
Но критичните нива в държавата вече светнаха и червената, и синята лампа. Дойде време Борисов да нагази в тинята и да изхвърли утайката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай