Военен доктор ще се бори за евродепутат

Военен доктор ще се бори за евродепутат | StandartNews.com

Доц. Христо Бозов ръководи "България без цензура" във Варна

Като анестезиолог и доктор по интензивно лечение и човек с дълъг управленски опит доц. Христо Бозов е точен в тежката диагноза за сегашното състояние на България, проблемите й и решаването им по европейския път на развитие на страната.

Той е местният лидер на "България без цензура" във Варна, председател на градския съвет и член на изпълнителния съвет на партията. На трудно избираемото 7-мо място е в евролистата на ББЦ, както сам признава. Но лидерът Николай Бареков отсега го представя като бъдещия министър на здравеопазването, ако партията спечели следващите парламентарни избори. Е, чак министър, контрира скромно доц. Бозов, за когото са особено важни приоритетите на ББЦ като безплатно здравеопазване за младежи до 18 години и за възрастните хора. И вярва, че въпреки трудностите България има потенциала да се развива, като се започне от икономиката и преодоляване на високата младежка безработица.

Доц. Христо Бозов има четвърт век стаж като лекар в армията. Започнал е на подводницата "Слава 82" - първата, а не преименуваната на нея по-късно. Полковник е от резерва, а като напуска армията, е удостоен с орден "За вярна служба под знамената" - I степен. Роден е в Родопите и в Смолян. Взема специалност "анестезиология и реанимация", степен доктор, а след това и доцент по анестезиологя и интензивно лечение, магистратура по здравен мениджмънт и специалност по военна токсикология. Специализирал е в САЩ и Белгия, автор е на повече от 75 публикации. От 2001 до 2008 година е началник на Военноморската болница във Варна. При неговото управление здравното заведение е отличено с 5 звезди и влиза в топ 10 на българските болници.

Доц. Христо Бозов е зам.-председател на "Българското сдружение по авиационна, морска и космическа медицина" и е представител на родните анестезиолози в Съвета на "Европейската асоциация по анестезиолигия" (ESA). От 2008 година е зам.-кмет на община Варна в четвъртия и недовършен мандат на Кирил Йорданов, с ресор здравеопазване и социална политика. По време на бурните събития и протести в морската столица и след оставката на бившия градоначалник бе и служебен кмет.

Доц Христо Бозов е на 54 години, зодия Дева, семеен, с две дъщери - Грета и Станислава. Съпругата му е д-р Ани Видова, лекар радиолог в отделението по лъчетерапия на онкодиспансера във Варна. Петият член на семейството е красивото хъски Алекс, което познават в Морската градина от всекидневните разходки на доктора с него. Местният лидер на ББЦ е човек на спорта, разпуска с тенис на корт и с плуване. А със своите студенти от Медицинския университет във Варна ходи най-редовно на гребане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай