Коджабашева: Трябва стратегия за опазване на околната среда

Коджабашева: Трябва стратегия за опазване на околната среда | StandartNews.com

София. Трябва да се изработи цялостна стратегия за опазване на околната среда. Тази теза представи зам.-председателят на „България без цензура" и трета в евролистата на коалиция ББЦ, ВМРО, ЗНС и Гергьовден Рада Коджабашева по време на дебат по радио К-2, съобщиха от пресцентъра на партията. У нас не се работи по стратегически план, а според вятъра на финансовия интерес. Няма стратегия за СПА туризъм, касаеща минералните води. Няма нормално планиране при застрояването, което да възпре процеса на унищожаване на природата. Няма
корелация и координация в отделните политики, каза тя.

Крайно време е, заради ограничените ресурси, да се сложи акцент върху икономически ръст на база качество, а не количество, категорична е Коджабашева. Мнението й на икономист е, че е интересно и редно да се използва възможността на оперативната програма за околна среда, ос 2 и да се инвестират повече средства в НРД за рециклиращи промишлености. Там тя вижда свободна ниша с конкурентни предимства , а не във високите технологии и в комуникационния сектор. Европейското законодателство в областта на икономиката на боклука - разделното събиране и рециклиране, трябва да се наложи, категорична е тя. Нужен е скок в научно-развойната дейност за преработка и рециклиране на отпадъците, защото това е допълнителен ресурс, който трябва да използваме и това би било перспективно. Можем да използваме ресурса по оперативната програма и що се отнася до биоразнообразието, като поставим акцента върху опазване на семенния и животинския генофонд.

Коджабашева каза още, че е нужно обединение на политическите сили, и то на експертно ниво, за налагане на ресурсно-ефективна екологична икономика. Тя смята, че е важно да се работи върху потребителското отношение, в смисъл на ограниченост на ресурса и прилагане на европейски директиви по този въпрос. Освен това е нужно преразглеждане на митническата политика спрямо трети страни, за да има конкурентоспособно екологично селско стопанство. При внос на евтини зеленчуци трудно ще се развива ефективно екоселско стопанство, посочи пример Коджабашева. Тя определи като проблем за развитието на такова производство и регулациите, като в България разрешението за екопроизводство струва 1500 евро и се издава от 3 до 6 месеца, а във Франция това се случва за 2 седмици срещу 350 евро.

Правилното преразпределение на ресурса Коджабашева вижда в разреждане на висококонцентрираното градско население. „Затова от „България без цензура" предлагаме оземляване на младежи и млади пенсионери, които искат да се занимават със селско стопанство. Хората трябва да се върнат в селата и в по-малките градове. Там трябва да е акцентът. Така ще се решат няколко проблема - работни места, изхранване, екология и регионални проблеми. Ще се решат и проблемите с презастрояване на градовете", посочи зам—председателят на ББЦ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай