Заместник на Кунева хвърли оставка (ОБЗОР)

Заместник на Кунева хвърли оставка (ОБЗОР) | StandartNews.com

Заместник-министърът на образованието проф. Николай Денков подаде оставка поради съществени различия с приоритетите и стила на работа в МОН. Пред "Стандарт" той поясни, че е оставил на Меглена Кунева правото да си избере екип, с който да работи. Професорът уточни, че различието е свързано основно с Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж", която ръководеше. Министърът заяви пред журналисти, че му благодари за работата досега, но оперативната програма имала нужда от човек, който разбира от управление на проекти. Дни преди оставката на проф. Денков Меглена Кунева освободи още един свой заместник - проф. Костадин Костадинов, и назначи на негово място Красимир Киряков, който е специалист по европроекти, но не идва от научните среди.

Ден след това тя преразпредели ресорите в министерството и прехвърли на Киряков работата по новата Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", за която досега отговаряше проф. Денков. Той започна да работи по нея още в рамките на служебния кабинет, когато министър беше Румяна Коларова, продължи и по времето, когато министерството се ръководеше от Тодор Танев, и тя бе приета именно във вида, предложен от него и екипа му. Денков има и огромна заслуга за промените в Закона за висшето образование, с който се промени финансирането на университетите.

Пред медиите Кунева намекна, че по програмата имало забавяне, което трябвало да се навакса. Освен това според нея не бивало 75% от средствата да бъдат насочени към нови сгради, след като може да бъдат ремонтирани вече съществуващите. Тя иска средствата да бъдат разпределени в съотношение 50 на 50, като половината са за сгради, а другата половина - за учени и апаратура. Кунева представи Киряков като човек с голям опит в международните проекти, който е ръководил такива на обща стойност над 1 милиард. Запитана кой ще наследи на поста министър Денков, Кунева каза, че иска човек, който да може да комуникира и да има тежест в академичните среди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай