Петък,

Залагания в нета за Дебелянов и Талев

От: Администратор -
1527
Залагания в нета за Дебелянов и Талев
A
A
A

Напук на мерките за сигурност на матурите, абитуриентите завъртяха днес лотария с предположения за авторите, които могат да им се паднат на изпита утре. В интернет най-често срещано бе името на Димчо Дебелянов, но се въртеше и Гео Милев. "Железният светилник" на Димитър Талев пък присъстваше с конкретна тема - "Образите на Катерина и Султана". Те се споделяха в затворените групи на абитуриентите в социалните мрежи.

Пасианса с абитуриентската лотария разбърка и заместник-министърът на образованието Диян Стаматов. Той качи в личния си профил във фейсбук цитати от произведения от различни автори, които биха могли да се паднат. Сред тях бяха откъси от "Железният светилник" на Димитър Талев и от "Тютюн" на Димитър Димов, от "Бай Ганьо у Иречек" от Алеко Константинов и от "Песента на колелетата" на Йордан Йовков.

Стаматов пусна също и "Прозорецът" на Атанас Далчев, "Потомка" на Елисавета Багряна, "До моето първо либе" на Христо Ботев, "Опълченците на Шипка" на Иван Вазов, "Ралица" на Пенчо Славейков и "Цветарка" на Христо Смирненски. В профила си Стаматов написа: "От сутринта качих различни откъси от произведения от различни автори, които биха могли да се паднат на държавния зрелостен изпит! Целта ми е да покажа колко са несъстоятелни всички провокации в мрежата на хора, които твърдят, че знаят кой ще се падне! НЕ ЗНАЯТ!!! Може да се падне всеки автор, за което отдавна предупредихме!!! ПОЖЕЛАВАМ УСПЕХ НА ВСИЧКИ ЗРЕЛОСТНИЦИ!!!!".

Тази година изпитите ще преминат при засилени мерки за сигурност и видеонаблюдение. Едно от тайните оръжия на МОН е готовност тестът да бъде разбъркан в деня на изпита така, че въпросите да се паднат в различна поредност за всеки зрелостник. От 10 часа пък започва и изпитът по български език за седмокласниците.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията