Учат буквите по нов ред

Учат буквите по нов ред | StandartNews.com

Неотдавна в Държавен вестник бяха обнародвани трите нови образователни стандарта, които влизат в сила догодина паралелно с училищния закон. Вчера МОН представи и окончателния вариант на новите учебни програми за първи и пети клас, по които ще се учи от догодина.

Връщат стихотворения на Вазов в програмите, петокласниците ще четат митове

Нова методика променя реда, по който първолаците ще изучават буквите. Това стана ясно вчера, след като просветното министерство представи последните промени в учебните програми за първи и пети клас, направени след консултации със синдикати, неправителствени организации, учители и родители. Получени са общо 78 становища, като само част от предложенията са включени в окончателния вариант на програмите. Училищният закон предвижда догодина реформата да влезе в сила първо за петокласници и първокласници, затова министерството започва промените от тези два випуска. До момента първокласниците изучаваха първо гласните, а след това съгласните букви. Това обаче забавя обучението им по четене, тъй като няма дума, която да се образува само от гласни. Затова експертите на МОН предлагат в новите буквари буквите от азбуката да бъдат разделени на три групи, като във всяка има гласни и съгласни, с които децата могат да образуват думи. Буквите са групирани според честотата, с която присъстват в езика ни, като тази статистика е взета от БАН. В първата група ще бъдат събрани най-често срещаните букви, като авторските колективи имат свободата да определят колко от тях да включат. Във втората постепенно се въвежда опозицията звучни-беззвучни /б-п/, докато в третата са, грубо казано, по-особените случаи като щ, ь, разказа експертът от МОН Евгения Костадинова. При вземането на решението за този начин за изучаване на азбуката са взети предвид и мненията на учители и университетски преподаватели. Просветният министър Тодор Танев уточни, че министерството бетонира "Аз съм българче" - в програмите изрично е записано, че то трябва да присъства в учебника. Ще има и други знакови стихотворения, които ще бъдат задължително записани в програмите. В момента се търси място на Вазовото стихотворение "Родната реч" /"Обичам те, българска реч"/, което отпада в пети клас, но вероятно ще влезе в учебника за трети или четвърти. На тази възраст децата учат и още едно стихотворение със сходно заглавие -"Родна реч" на Ран Босилек /"Родна реч омайна, сладка"/. Все още се обсъжда дали и двете ще се изучават. В часовете по български в пети клас децата ще учат фолклор и митове, като тези знания ще кореспондират с онова, което им се преподава по история.

Специалистите уточниха, че уроците за първолаците вече са с по-опростена структура и разтоварени откъм терминология. Досега например в часовете по български се въвеждаха общо 54 нови термина и понятия, а в новите учебници те ще бъдат само 21, като всичките ще се усвояват през практически упражнения. Във всички класове се запазва възможността съотношението на новите знания спрямо упражненията да бъде 60 към 40.

Новите учебници може да се забавят

Новите учебници за пети клас може да се забавят, но МОН и издателите ще направят всичко възможно да доставят в срок поне букварите на първолаците, стана ясно вчера. В понеделник на сайта на МОН бе качена заповед за оценяването на учебниците, която дава твърде кратки срокове за цялата процедура. Заради това се появиха съмнения, че 15 септември може да започне без готови помагала. Министерството обаче се е срещнало с издателите и очаква от тях да му предоставят писмо със собствените си графици и срокове, в които биха се справили. Законът позволява пети клас да започне със старите учебници, но първи не, посочи Ваня Кастрева.

Стана ясно също, че е имало тежки спорове какъв процент от учителите трябва да участват в оценяването на учебниците, което според закона е втори етап от тяхното одобрение и е задължително. В крайна сметка е решено допитването да стане онлайн, като в него участват 50% от преподавателите.

Пералнята отпада в час по технологии

В часовете по технологии и предприемачество също има известни промени. Програмите съчетават едновременно обучение по различни технологии и умения да правиш личния си бюджет например. Отпаднало е обаче обучението за електрически ток и електрически вериги, което бе заложено първоначално. Мотивите са, че това ще се учи по-късно в часовете по физика. Отпада и устройството на пералната машина, което бе предвидено да се учи редом с това на шевната.

Хан Аспарух идва в VI клас

МОН променя подхода и в обучението по история, като започва от пети клас. Досега на тази възраст децата учеха българска история, но от догодина ще учат праистория и Античност. Българската история ще бъде учена в контекста на световната, поясниха от просветното министерство. В пети клас на онова, което се е случвало по българските земи, ще бъдат посветени около 30% от знанията, преподавани на децата, като става дума за периода на траките. В шести клас, когато се говори за Средновековие, съотношението българска - световна история ще бъде 50:50. Тогава ще се учи и за основаването на българската държава от хан Аспарух, поясни заместник-министърът Ваня Кастрева. Цялостен по-задълбочен курс по българска история ще има в десети клас. Идеята е по този начин дори учениците, които ще изберат да напуснат училище след него и да отидат в производството, да имат познания за родната си история, обясни министър Тодор Танев.

Смятат с десетици

Учениците в първи клас ще смятат до сто, но само с десетици, съобщиха от МОН. В края на годината те ще могат да събират 20 и 50 стотинки, но не и 15 + 15.

Имало е различни предложения за програмите по смятане, някои от които са били доста усложняващи. Неправителствените организации например са настоявали да се въведе и умножение и деление от първи клас, други идеи са включвали събиране и изваждане с всички числа до 100. Имало е и предложения децата да се учат да боравят само с числата от 1 до 10.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай