Танев иска европари за университетите за възрастни

Танев иска европари за университетите за възрастни | StandartNews.com

Университетите за по-възрастни хора могат да бъдат финансирани от еврофондовете. Това заяви министърът на образованието и науката Тодор Танев във връзка с вчерашното му изявление  да се създадат ВУЗ-ове за трета възраст.

По думите му нито една стотника от държавата няма да бъде ангажирана със създаването на университетите за трета възраст.

Предложението на Танев е университетите за по-възрастни хора да бъдат всъщност колежи и да бъдат общински или частни. Т

Възрастните също имат право да учат, имат и специални нужди, подчерта образователният министър и обясни, че в този тип университети ще работят философи, психолози и юристи, които проявяват интерес и този тип учебно заведение ще дава възможност за изучаване на геронтология, пише БГНЕС.

Млади ще изучават старците в колежа "Трета възраст"

Млади психолози и историци ще изучават поведението на възрастните хора в групи в лансирания от просветния министър Университет за третата възраст. "Това не е старопиталище с учебни екстри. В него ще учат 50% възрастни и 50% млади хора", заяви образователният шеф проф. Тодор Танев. Младежите щели да получават учебни кредити на базата на изучаваното от тях поведение на възрастните хора.

Според Танев в нито един друг наш университет или колеж в момента не може да бъде изучавана геронтология, защото никъде не се събирал такъв голям контингент от възрастни хора. Танев посочи, че все още не е сигурно какви дипломи ще дава замислената от него структура, но висше училище тя можело да бъде наричана условно. По-скоро е възможно това да бъде един колеж, в който няма да бъде похарчена нито една стотинка държавна пара, уточни Танев. Според него тя може да тръгне като общинско или частно училище, като такси ще заплащат и чужденците, ако там дойдат да учат такива.

Ще се търси вариант да бъдат закупени още 1400 камери за матурите, за да може зрелостният изпит да бъде на запис във всички училища. В момента те разполагат с 3600 камери, а са нужни 5000, уточни Танев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай