Студенти на стаж във всеки град

Студенти на стаж във всеки град | StandartNews.com

София. Практически центрове за обучение на студенти ще има в градовете, където няма висши училища. Това съобщи просветният министър Анелия Клисарова.

По нейните думи в момента доста градове са подали молби за разкриване на филиали и факултети на университети, за да има и при тях струпване на млади хора. Колежите пък без изключение искали да станат университети.

"Тъй като не можем да удовлетворим всичките тези молби и да се пренаселим с университети, решихме да отваряме центрове за практическо обучение на сегашните вузове в градове, където има съответните предприятия", каза Клисарова. Първият такъв център ще заработи в Кюстендил и ще бъде свързан с аграрния и хранително-вкусовия университети в Пловдив. Студентите ще ползват базата на селскостопанската академия в града и ще карат стажове в местните фирми. За младежите, които учат фармация пък се замисля отваряне на подобни центрове в Разград или Дупница, където са най-големите ни фармацевтични предприятия. Така те ще могат да се запознаят отблизо с технологията на лекарствата, поясни Клисарова.

Министърът съобщи също, че университетите са разделени в две групи на базата на това доколко са приоритетни. В първата група са тези, в които се учат педагогически, инженерни и природо-математически специалности. Във втората са хуманитарни, стопански науки и право. Университетите от първа група, които имат най-високи резултати от обучението, научно-изследователската дейност и реализацията на възпитаниците си ще получат 58 % допълнително към финансирането си за тази година, каза Клисарова. Класираните на второ място ще вземат бонус от 29 на сто, а следващите в класацията - по 22 %. Университетите от втора група ще получат по-малко пари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай