Седмокласниците няма да бъдат ощетени от грешката в теста

Седмокласниците няма да бъдат ощетени от грешката в теста | StandartNews.com

София. Седмокласниците няма да бъдат ощетени заради грешката в теста по български език, успокояват от образователното министверство. Грешката в теста е техническа, твърди министърът, няма основания за наказания.

Става въпрос за въпрос 3 в изпита за външно оценяване след седми клас, към който е приложена графика. Той гласи: 

Кое твърдение е вярно, като имате предвид информацията от графиката?
През 2000 г. производството на велосипеди ................. спада.
А) бегло
Б) рязко
В) плавно
Г) слабо

Баща на седмокласничка, по професия архитект, изпрати отворено писмо до министъра на образованието с анализ на графиката. Според него графиката обърква децата, тъй като посоченият във въпроса "спад" се пада преди заявената година - 2000 на графиката. Бащата арх. Симеон Петков поиска министърът да анулира въпроса.

Според министъра няма как учениците да се объркат при отоговора, тъй като той ясно е свързан с думата "спад". Милошев призна, че вариантите за действие в тази ситуация са два. Единият начин е на учениците автоматично да бъдат написани точките, които се полагат за задачата. Вторият вариант предполага да се изчака да се види, дали повечето ученици са познали отговора и тогава да се прецени какво да се прави. Ако по-голям процент са отговорили правилно, въпросът ще бъде признат, обясни министърът.

"Оставил съм колегите да вземат решение. Ако имат нужда от мен, готов съм да ги посъветвам", добави той. По думите на министъра става дума за техническа грешка и пред експертите на министерството стои задачата как да се постъпи в тази ситуация. Милошев е доволен от екипа си, който според него е свършил много добра работа при организирането на препитването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай