Родители до квесторите на зрелостните изпити

Родители до квесторите на зрелостните изпити | StandartNews.com

Представители на родителите ще присъстват в сградите, където се провеждат зрелостни изпити или външното оценяване след 7-ми клас. Това е едно от нововъведенията, което ще наложи просветното министерство. Идеята е на министъра на образованието Тодор Танев.

Допускът на родителите обаче ще е при определение условия - ще могат да присъстват родители, които не са от професиите, свързани с провеждането на изпита, както и такива, които нямат собствени деца или роднини, които полагат в този момент изпит. Изборът на представителите на родителите ще става от настоятелството или от дирекцията. Ще имат ограничен достъп като например до видеонаблюдението и при определен ред ще могат да минават по коридорите на училището. Това е само една от мерките, които министерството предприема за провеждането на матурите от тук насетне. Всички готвени промени обаче ще са само технически, а не съдържателни, обясни министър Танев в Димитровград в четвъртък, където заедно със зам.-председателя на Народното събрание Иван Иванов той участва в откриването на юбилейната учебна година на ОУ "П.Славейков", посветена на 150-ата годишнина на патрона на школото.

Новият размер на заплатите в средното образование ще е ясен до 3 седмици и беше категоричен, че увеличението на заплатите на учителите трябва да се случи. "Образователното ведомство няма пари, те са във финансовото. Полагаме всички усилия увеличението на възнагражденията да бъде трайно", каза още министърът. Той подчерта, че очаква решителните промени в българското образование да се случат след приемането на новия закон за предучилищното и училищното образование, който ще даде възможност за разписването на новите стандарти.

Като голяма новина за образователната сфера от последните дни, министър Танев отчете миналите 150 члена на заседанието на НС в сряда от новия закона.

„Защото не само аз и екипа ми, но всички го чакаме, родителите най-вече,защото той ще отприщи новите учебни планове програми и учебници. Надавам се през октомври да го имаме закона", коментира още Танев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай