Сряда,

Ректорът на СУ: Предадохме кирилицата за развалена латиница

От: Администратор -
2902
Ректорът на СУ: Предадохме кирилицата за развалена латиница
A
A
A

"Вместо на кирилица, пишем електронни писма и участваме в чата на развалена латиница, която подигравателно сме нарекли методиевица", заяви вчера ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков в словото си по случай 24 май.

"За култура нямаме пари, така че ако някой посвети живота си на театъра или българската литература, се обрича на апостолски труд, възнаграден с мизерно съществуване. Младите музиканти могат да избегнат тази нерадостна съдба, избирайки между имитацията на американския хип-хоп и родния фолк - пародията на българския фолклор", добави той.

Герджиков заяви, че новият финансов модел, по който вече ще се отпускат пари на университетите за качество, няма алтернатива, и призова финансовия министър Владислав Горанов да подкрепи тази реформа. "Ако не го въведем, университетите, постигнали високо качество, което им струва по-скъпо, ще се принудят да го понижат, защото иначе няма да издържат финансово. В същото време университетите, които искат старият модел на финансова уравниловка да се запази, няма да избегнат финансовия колапс поради демографската криза", каза ректорът.

По неговите думи през следващите 3 години са необходими допълнителни средства за висшето образование от поне 10 на сто годишно. "Това ще бъде мъдър политически ход и далновидна инвестиция, защото иначе реформата ще бъде спряна от съпротивата на висшите училища, които не я приемат, а запазването на статуквото ще струва на бюджета много повече. Ако искаме европейска икономика, имаме нужда от образование и наука на европейско ниво", каза той.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички