Ректорът на СУ: Предадохме кирилицата за развалена латиница

Ректорът на СУ: Предадохме кирилицата за развалена латиница | StandartNews.com

"Вместо на кирилица, пишем електронни писма и участваме в чата на развалена латиница, която подигравателно сме нарекли методиевица", заяви вчера ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков в словото си по случай 24 май.

"За култура нямаме пари, така че ако някой посвети живота си на театъра или българската литература, се обрича на апостолски труд, възнаграден с мизерно съществуване. Младите музиканти могат да избегнат тази нерадостна съдба, избирайки между имитацията на американския хип-хоп и родния фолк - пародията на българския фолклор", добави той.

Герджиков заяви, че новият финансов модел, по който вече ще се отпускат пари на университетите за качество, няма алтернатива, и призова финансовия министър Владислав Горанов да подкрепи тази реформа. "Ако не го въведем, университетите, постигнали високо качество, което им струва по-скъпо, ще се принудят да го понижат, защото иначе няма да издържат финансово. В същото време университетите, които искат старият модел на финансова уравниловка да се запази, няма да избегнат финансовия колапс поради демографската криза", каза ректорът.

По неговите думи през следващите 3 години са необходими допълнителни средства за висшето образование от поне 10 на сто годишно. "Това ще бъде мъдър политически ход и далновидна инвестиция, защото иначе реформата ще бъде спряна от съпротивата на висшите училища, които не я приемат, а запазването на статуквото ще струва на бюджета много повече. Ако искаме европейска икономика, имаме нужда от образование и наука на европейско ниво", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай