Проф. Тодор Танев: Част от професорите ни не струват отвъд Калотина

Проф. Тодор Танев: Част от професорите ни не струват отвъд Калотина | StandartNews.com

МОН няма да внася училищен закон, чакат ГЕРБ да преработи своя

София. В последните години се раздаде огромно количество титли, но голяма част от състава е некачествен от Калотина нататък. Това заяви просветният министър проф. Тодор Танев.

Той уточни, че след промените в Закона за развитието на академичния състав професорските звания често са отпускани от "петчленки и седемчленки от приятели". Това е един от аргументите за промени в закона, който бе приет по предложение на Сергей Игнатов при предишното управление на ГЕРБ и с който вузовете можеха сами да избират професорите си.

Танев уточни, че няма да има командни мерки и ще очаква гилдиите да си определят правилата. По думите му акредитацията на висшите училища ще бъде обвързана с качеството на професорите им, защото "не е едно и също дали си професор на един или на друг вуз".

"Най-шумни са онези професори, които имат по-малко публикации и туристически амбиции, и не си сменят често лекциите", допълни Танев. Той заяви, че страната ни има проблем с приемането на чужди студенти по обмен, защото нямаме достатъчно професори, които да могат да преподават качествено и атрактивно на английски. Танев уточни също, че парите за качество на университетите ще се дават не само на базата на рейтинга им, а и на други критерии.

Стана ясно също, че просветното министерство няма да внесе свой собствен законопроект за училищното образование, а ще чака това да направят депутатите. Бившият зам.-министър и настоящ депутат Милена Дамянова в момента работи по корекциите на закона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай