Подозират квестори за изнесените матури

Подозират квестори  за изнесените матури | StandartNews.com

За час и половина от десетте хиляди надзорници всеки може да разпрати отговорите по мобилен телефон

Хиляди души могат да изнесат матурата между 8 и 9,30 часа, когато са разпратени sms-те с верните отговори. Това разказаха училищни директори, които получават паролата за отваряне на изпитния вариант точно в 8,00. В деня на изпита гръмна скандал, свързан с пробив в сигурността на матурите, след като репортери на Нова телевизия и Би Ти Ви успяха да си купят отговорите на теста съответно за 100 и 50 лева. От просветното министерство заявиха, че ще сезират МВР, но категорично отрекоха хора, свързани със създаването на тестовете, да са замесени в гафа.

10 000 квестори са имали достъп до въпросите от матурата в първия час от началото на изпита. Самият изпитен вариант се генерира в 5,30 сутринта, а точно в осем директорите получават парола, с която да го отворят.

От този момент нататък започва разпечатването на копията. Достъп до тях имат всички квестори, които трябва да пазят зрелостниците в училището. "Нищо не пречи всеки от тях да използва мобилен телефон и да разпрати отговори на десетина души. Или дори да разпечата един изпитен вариант в повече и да го хвърли през прозореца", разказа училищен директор пред "Стандарт". По неговите думи няма никакъв проблем и просто да бъде хакнат директорски компютър и така въпросите да изтекат към потребителите си.

Проблем възникна, след като в репортажа на Нова тв "бизнесменът", продал за сто лева верните отговори, каза пред репортера, че ги има от "моите хора в министерството, които правят матурите". Той дори обясни схемата, по която се продават резултатите - колкото по-високо е търсенето на отговорите по съответния предмет, толкова по-ниска е цената. Ако зрелостникът доведе със себе си още трима души, които искат да си купят отговори, самият той ги получава безплатно. Изпит по български и география например вървял "в пакет" от 200 лева.

"Матурите не се продават от министерството. Можеш да купиш матурата от хора, за които това е бизнес. За хората, които работят в МОН, това е отговорност. Настоявам за обществена нетърпимост за всички, които погазват труда на учителите. Министерството не продава матури, а създава знания", заяви заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева в ефира на национални телевизии.

Тя увери, че в министерството са били взети изключителни мерки за сигурност, но допусна, че след разпращане на вариантите до училищата, е възможно някой да е решил теста бързо и да е изпратил отговорите на хората, които са си платили за тях.

"Колегите, които създават задачите, нямат нищо общо с другите комисии. А в деня на изпита преди 8 часа освен нас двамата с министъра, имаше 5-6 души, включително двама представители на МВР, които знаеха задачите", подчерта Кастрева. По думите й в МОН ще бъдат донесени всякакви видове "пищови", намерени от квесторите в изпитните стаи или в тоалетните. А цялата информация ще бъде предоставена на полицията. "Ние държим в деня на изпита да има специално оторизиран човек, който да следи записите във всички зали. Дисциплинарна отговорност ще бъде поискана от квестор, който си е позволил да наруши правилата. Излизайки от залата, директорът забелязва, че той излиза от изпитната зала и провежда телефонен разговор в коридора. Той е отстранен веднага. Това е нарушение на правилата, тъй като както зрелостниците, така и квесторите, нямат право да използват такава техника по време на изпита", заяви още зам.-министърът.

Според директори има начин да се предотврати търговията, като бъдат генерирани няколко изпитни варианта, при които въпросите са едни и същи, но номерата им или страниците са разместени. Така в различните училища ще решават въпросите от теста в различна последователност, предложи Асен Александров, директор на 51 СОУ. "Учениците получават sms само с номера на въпроса и отговора - съответно а, б, в или г. Никой обаче няма да знае кой точно вариант им се е паднал, за да изпрати точно тези поредни отговори, и така търговията ще се обезсмисли", поясни той.

И днес в социални мрежи и сайтове имаше алъш-вериш с резултати от втората матура, която се провежда утре. Тя е върху предмет по избор и цените тръгваха от 50 лева, като най-скъп беше английският език.

По-късно днес министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви, че икономическата полиция ще разследва изтичането на информация за матурите. Министърът на образованието Тодор Танев пък каза, че първо трябва да има яснота по случая и тогава, ако се докаже изнесената в медиите информация, ще бъдат взети всички мерки. "Ако сте прави, наказания ще има, много лошо ще бъде", обърна се Танев към репортерите. На въпрос при какви обстоятелства трябва да се анулира матурата, министър Танев каза: "Ще видим".

Яворов спори с Вазов и Елин Пелин във Фейсбук

Още едно съмнение за изтичане на тема се появи, след като в полунощ преди изпита се появи потребител с ник "Пейо Яворов" и написа "Дано сте ме научили добре. Успех на матурата".

Малко по-късно самият автор на поста намекна, че е служител на МОН. "Ако кажа това (откъде е знаел един ден преди матурата - б. р.), колегите от МОН ще ме надушат и ще остана без работа :). Не се безпокойте и догодина ще ви кажа пак кой ще се падне", пише той. Малко по-късно добавя "Има си причина защо направих този профил и защо писах само в групата на СУ. Разбрах темата още вчера веднага щом я смениха, тъй като, както повечето знаете, беше изтекла информация от един колега. Той, за разлика от мен, не може да преценява нещата. Няма такова нещо, че темата се тегли сутринта преди матурата. Темата се знае предварително, но само от 3-4 човека. Ако с нещо съм осквернил името на Пейо Яворов, съжалявам, но нито ме интересува, нито мисля, че трябва да го взимате под внимание. Нарочно го написах вчера късно, за да не могат да я сменят до сутринта, и за мой късмет не го направиха. Успех ви пожелавам на изпита на 7-ми юни. Може и там да изскочи нещо един ден предварително", пише той, намеквайки за изпита по Български език в Алма матер.
В същото време във фейсбук се появиха и други профили - "Елин Пелин" и "Иван Вазов". Хората, стоящи зад тях, написаха в социалната мрежа, че те няма да се паднат на матурата.

"Спокойно, аз няма да се падна", пише "Елин Пелин", а под него "Яворов" добавя - "Колега, няма да си ти, нали от колежа казаха". Зрелостничка пък посвети на "Яворов" от Фейса стихотворение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай