Плевнелиев: Можем да правим наука на световно ниво

Плевнелиев: Можем да правим наука на световно ниво | StandartNews.com

София. "Ако инвестираме в иновации, в добавена стойност, ако създаваме собствени продукти, като ги патентоваме, ако ги продаваме на света със собствени български брандове, ако се гордеем с произведеното в България и работим за имиджа на страната, така че светът да ни познава, доходите ни ще бъдат по-високи и нямайте никакво съмнение за това. Връчването на наградите „Питагор" е доказателство, че ние можем да правим наука и на световно ниво",  каза президентът Росен Плевнелиев на церемонията по връчване на годишните награди за наука „Питагор" в столичния хотел „Шератон"

"Като човек и президент, слагам себе си в категорията на тези прагматични, откровени и работоспособни хора в България, които да решават, а не да създават проблеми, които слагат себе си в групата на тези, които изграждат, а не тези, които развалят", каза президентът.

Плевнелиев допълни, че в страната има голям демографски проблем, решенията за който са наука и иновации. По думите му от 7,4 милиона души население, над 2 милиона получават пенсии от около 3 милиона работещи.

"Демографската характеристика е лоша. Тя казва, че към 2015 година ще имаме повече пенсионери и същевременно по-малко работещи. Решенията за това са наука и иновации", каза Плевнелиев.

По думите му, това може да се постигне, когато постигнем добавена стойност, а тя се постига, чрез наука и иновации.
Според него, ние сме една държава, която принадлежи към проспериращите страни, но за съжаление самочувствието ни не е такова. „Българите искаха да забогатеем и решението за това са отново наука и иновации", посочи Плевнелиев. Той допълни, че имаме 4 хиляди текстилни фабрики, които се конкурират с Китай.

"България има силна индустриална култура, компетентни и можещи хора, има проблеми, но има и по-голям потенциал от хора, които ни вдъхновяват, които ни сочат пътя – умни и учени хора, млади таланти."

Президентът се обърна с благодарности към присъстващите и с думи на „отговорност", защото и той като президент застава до учените.

"Вярвам в бъдещата оперативна програма „Наука и образование", убеден съм, че тя ще се случи. Вярвам, че Министерство на образованието може все по-ефективно и прозрачно да търси връзка с младите хора. Вярвам, че българската икономика се развива в правилната посока и все повече усещаме нуждата не само от министри и една държава, която разпределя едни милиарди", посочи Плевнелиев.

По думите му, бизнесът е важен и връзката наука - зряла икономика също, което повечето бизнесмени усещат. Според Плевнелиев те, за разлика от политиците, не могат да си позволят да стоят на едно място, защото светът е изключително конкурентоспособен, никой не мисли за България и не се съобразява със страната ни.

"Ние можем, ние знаем, въпросът е как да се организираме. Трябва да има колективно усилие, приоритети, наука и иновации, които да водят пътя към един друг свят - от икономика на ниски доходи и конкуренция с третия свят, към икономика на високите технологии и водене на достойно участие в клуба на най-добрите", обясни президентът.

По думите му, ние вече сме на високо ниво в някои от областите. „Никой не може в XXI век да завърши университет, да застане до една машина и така да бъде до пенсията – този сценарии остава в XX век", посочи Плевнелиев.

Президентът каза още, че една държава не трябва да създава проблеми на своите учени и таланти, а да ги мотивира и да им съдейства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай