Нов депутат от РБ иска изучаване на престъпленията на комунизма

Нов депутат от РБ иска изучаване на престъпленията на комунизма | StandartNews.com

София. 10 минути след като положи клетва като народен представител, Борис Станимиров от Реформаторския блок внесе в деловодството на Народното събрание законопроект, който изисква в учебните планове по история да се изучават престъпленията на комунистическия режим. Станимиров е един от 15-те депутати, които се заклеха тази сутрин на местата на свои колеги, заели постове в правителството.

Предложените промени в Закона за народната просвета включват "преразглеждане и коригиране на учебниците по история, така че младите хора да бъдат информирани за престъпленията на комунистическите режими у нас и по света по същия начин, по който са информирани за престъпленията на националсоциализма и фашизма". 

Според изменения текст в законопроекта, образованието трябва "да създаде условия за формиране на ценностни ориентации, свързани с чувството за българската национална идентичност, уважение към другия, съпричастност и демократично гражданство, основано на правата и отговорноститее на гражданите, както и да създаде условия за формиране на конкретни знания за престъпленията, извършени от комунистическите, националсоциалистическите и фашистките режими, включително и на комунистическия режим в България". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай