Сряда,

Нов депутат от РБ иска изучаване на престъпленията на комунизма

От: Администратор -
2454
Нов депутат от РБ иска изучаване на престъпленията на комунизма
A
A
A

София. 10 минути след като положи клетва като народен представител, Борис Станимиров от Реформаторския блок внесе в деловодството на Народното събрание законопроект, който изисква в учебните планове по история да се изучават престъпленията на комунистическия режим. Станимиров е един от 15-те депутати, които се заклеха тази сутрин на местата на свои колеги, заели постове в правителството.

Предложените промени в Закона за народната просвета включват "преразглеждане и коригиране на учебниците по история, така че младите хора да бъдат информирани за престъпленията на комунистическите режими у нас и по света по същия начин, по който са информирани за престъпленията на националсоциализма и фашизма". 

Според изменения текст в законопроекта, образованието трябва "да създаде условия за формиране на ценностни ориентации, свързани с чувството за българската национална идентичност, уважение към другия, съпричастност и демократично гражданство, основано на правата и отговорноститее на гражданите, както и да създаде условия за формиране на конкретни знания за престъпленията, извършени от комунистическите, националсоциалистическите и фашистките режими, включително и на комунистическия режим в България". 


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички