МОН: Трима квестори с провинения на матурите

МОН: Трима квестори с провинения на матурите | StandartNews.com

До момента проверяващите екипи на МОН са констатирали три случая, свързани с некоректно поведение на квесторите към ученици по време на държавните зрелостни изпити. Това съобщи пред журналисти заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева, цитирана от бТВ.

Един от сигналите е от Перник, уточни тя, попитана има ли учители, за които има оплаквания, че са се държали некоректно или са подсказвали на учениците.

Може да има и други случаи с квестори, регистрирани при видеонаблюдението на матурите във всички изпитни зали, добави Кастрева. Регионалните инспекторати по образованието сега трябва да прегледат записите на съответни училища, за които имаме сигнали за нередности, или на случаен принцип да се провери видеонаблюдението по време на матурите, стана ясно от нейните думи.

Зам.-министърът разказа, без да назовава училището, че при първия от тези три случая, е установено, че квесторът излиза извън изпитната зала, което е нарушение на правилата, и училището е предприело необходимите мерки.

"Другите два случая са за нарушаване на правилата от страна на квестор - за некоректно поведение към зрелостниците. Това е станало на първата матура с един колега, а на втората матура има още два случая", обясни Ваня Кастрева.

„Некоректно поведение" е, ако квестор позволи в изпитната зала на учениците да използват мобилен телефон или им позволи да подсказват или да преписват. Излизането от залата на квестор също е некоректно поведение по време на държавен изпит или говореното в коридора по телефона.

До момента няма уволнени, каза Ваня Кастрева и изтъкна, че това е по преценка на работодателя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай