Матура по музика и рисуване в професионалните училища

Матура по музика и рисуване в професионалните училища | StandartNews.com

Възможно е в края на следващата учебна година да се държат матури по предметите музика и изобразително изкуство в специализираните училища. Това съобщи заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева. Тя поясни, че законът в момента предполага, че втората задължителна матура може да бъде и по специалността, когато става дума за професионално училище.

"Сред училищата по изкуствата има и професионални", добави Кастрева. "По музика може, така че допустими са всички разпоредби, които законът ни е дал като възможности за взимане на решение. От догодина това не може да стане, защото законът влиза в сила от 1 август 2016 г.", изтъкна тя.

В проекта за учебния план, който е на сайта на Министерството на образованието и науката, се дискутира възможността за първи път, макар и не с толкова много часове, предметите от направлението "Изкуства" - музика и изобразително изкуство, да се изучават до десети клас включително. Освен това новият Закон за предучилищното и училищното образование дава възможност да са изучава и хореография.

Училищата с разширено и профилирано изучаване на изкуства - музика, изобразително изкуство и хореография, обаче вчера с концерт в София изразиха несъгласието си с проектите на държавните образователни стандарти, предвиждащи намаляване на часовете по изкуствата. Преди десетина дни от МОН представиха визията си за учебната година, според която учениците от 1 до 4 клас да завършват учебната година на 15 юни, а от 5 до 11 клас - на 30 юни, като аргументът беше учениците от 1 до 8 клас да наваксват спрямо останалите европейски държави. Предложението на МОН обаче срещна бурно неодобрение, затова от ведомството оповестиха на 30 октомври редактирания си проект, според който се предвижда увеличаване на учебните седмици за първи клас, за четвърти клас и за седми клас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай