Кунева: Драстично са намалели студентите по педагогика

Кунева: Драстично са намалели студентите по педагогика | StandartNews.com

През последните пет години студентите по педагогика са намалели с близо една четвърт на фона на данните, че през следващите 10 години над 45 000 учители ще навлязат в пенсионна възраст. Това заяви за "Стандарт" вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

С 23% на сто е намалял приемът на студенти по "Електротехника", с 22 % - по „Машинно инженерство", с 26% - по "Енергетика", с 30% - по "Архитектура" и с 36% - по "Химични технологии". Ако сега не предприемем действия за увеличаване на броя на студентите по педагогически специалности, след години ще имаме недостиг на кадри във всички сфери. Това се казва в писмен отговор на министъра на образованието Меглена Кунева на въпрос на депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов за проекта „Студентски стипендии", финансирани с европейски средства.

Работодателските организации и анализите на пазара на труда алармират за увеличаващ се недостиг на инженерни и технологични кадри с висше образование, се казва още в отговора на вицепремиера.

Кунева посочва, че от друга страна студентите по икономика са се увеличили с 4%, по право - със 17%, по психология - с 21%, а професионалните направления от медицинските науки с 60 на сто.

Според нея диспропорциите се дължат до голяма степен на досегашния финансов модел в системата на висшето образование, който е бил изцяло ориентиран към търсенето на образование, без да се съобразява с нуждите на пазара на труда.

Министър Кунева казва още, че разписаните в закона „приоритетни специалности" би трябвало да се казват „проблемни от гледна точка на търсенето на студенти".

По думите й те са един от предоставените в Закона за висшето образование инструменти за обвързването на образованието с пазара на труда. По думите й евентуални промени в конкретният проект за стипендиите на практика ще означават промени в оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж", а то представлява дълъг преговорен процес с Европейската комисия, в който България трябва да доказва своята решимост за реформи.

Цялата каша с приоритетните специалности е забъркана още от времето на проф. Тодор Танев като министър на образованието. По отношение на европейските стипенции е отговарял подалият оставка зам.-министър проф. Николай Денков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай