Сряда,

Коларова: В IV Помощно оставяли децата без педагогически надзор

От: Администратор -
6480
Коларова: В IV Помощно оставяли децата без педагогически надзор
A
A
A

София. Децата в 4-то помощно училище са оставяни без педагогически надзор, е признала директорката. Това съобщи по бТВ служебният министър на образованието Румяна Коларова. Директорката Венета ал Шериф е дала обяснения, след като излезе докладът от проверката за нередности там.

Проверката бе инициирана по сигнала на родителите на 13-годишната Ана-Мария, която има аутизъм и поведението й показало признаци, че е преживяла сексуално насилие. Сформираната комисия, която трябва да реши дали да има наказания в училището, също ще се запознае с доклада.

„Нужно е да се вземат решения, които да са фундаментални. Не желая да има родители, които да са зависими от учителите и да не смеят да се оплачат", посочи Коларова по повод информация, че родители мълчат за лошо отношение, тъй като нямат алтернативи за образованието на децата със специални потребности.

Министърът отбеляза, че в страната има 48 училища, в които се работи с такива деца. Според нея нито едно училище не би могло да реагира при такава ситуация като с Ана-Мария. „Не казвам, че във всички тези учебни заведения се извършват нарушения, а че просто те не прилагат на практика предписанията за контрол и реакция, ако подобни инциденти се случат", уточни Коларова.

"Един от проблемите в българското образование в момента е, че то очевидно не гарантира и не генерира с достатъчна сигурност грамотността на децата и за това говорят различните стратегии за образование, които се готвят и които трябва да бъдат приети", каза още тя.

Образователният министър настоява новото правителство, в какъвто и състав да е то, да приеме разработваните от МОН стратегии за образование.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички