Коларова: С 25 хил. са намалели учениците в техникумите за последните години

Коларова: С 25 хил. са намалели учениците в техникумите за последните години | StandartNews.com

София. С близо 25 000 са намалели учениците в професионалните гимназии за последните 14 години. Това заяви пред журналисти министърът на образованието Румяна Коларова след заседанието на Министерския съвет.

Бизнесът не участва активно в професионалното обучение на учениците. Много фирми нямат и практика практика да издават сертификат за квалификация, посочи тя като проблеми. „Много често учениците работят, но ги ползват повече за общи задачи. Нашата основна цел е да гарантираме, че те усвояват професионални умения, когато са във фирмата", обясни министърът.

Има и добри практики и няколко успешни проекта за дуално обучение във водещи фирми, основно обаче на чуждестранни инвеститори, каза още Коларова и уточни, че кабинетът ще се опита да реши тези въпроси чрез Стратегия за развитие на професионалното образование и обучение за периода 2015-2020. г., която бе приета от МС днес.

Целта на новата стратегия е да осигури висококвалифицирани кадри за бизнеса и по този начин да се преодолее ранното отпадане от системата на образованието на деца от социално слаби семейства. От своя страна по-възрастните ще могат да получат допълнителна квалификация по определена специалност. Това ще става в гимназии, центрове за професионално обучение и други, изтъкна министърът.

Кабинетът предвижда и въвеждането на „защитени" професии. Стратегията цели и увеличение на младите учители.

Средствата за изпълнението й ще се осигуряват от държавния бюджет, националните програми и чрез Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж", обяси образователният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай