Сряда,

Коларова: С 25 хил. са намалели учениците в техникумите за последните години

От: Администратор -
1558
Коларова: С 25 хил. са намалели учениците в техникумите за последните години
A
A
A

София. С близо 25 000 са намалели учениците в професионалните гимназии за последните 14 години. Това заяви пред журналисти министърът на образованието Румяна Коларова след заседанието на Министерския съвет.

Бизнесът не участва активно в професионалното обучение на учениците. Много фирми нямат и практика практика да издават сертификат за квалификация, посочи тя като проблеми. „Много често учениците работят, но ги ползват повече за общи задачи. Нашата основна цел е да гарантираме, че те усвояват професионални умения, когато са във фирмата", обясни министърът.

Има и добри практики и няколко успешни проекта за дуално обучение във водещи фирми, основно обаче на чуждестранни инвеститори, каза още Коларова и уточни, че кабинетът ще се опита да реши тези въпроси чрез Стратегия за развитие на професионалното образование и обучение за периода 2015-2020. г., която бе приета от МС днес.

Целта на новата стратегия е да осигури висококвалифицирани кадри за бизнеса и по този начин да се преодолее ранното отпадане от системата на образованието на деца от социално слаби семейства. От своя страна по-възрастните ще могат да получат допълнителна квалификация по определена специалност. Това ще става в гимназии, центрове за професионално обучение и други, изтъкна министърът.

Кабинетът предвижда и въвеждането на „защитени" професии. Стратегията цели и увеличение на младите учители.

Средствата за изпълнението й ще се осигуряват от държавния бюджет, националните програми и чрез Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж", обяси образователният министър.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички