Коларова припомни: 26 млн. лева не достигат в бюджета на МОН

Коларова припомни: 26 млн. лева не достигат в бюджета на МОН | StandartNews.com

София. Недостигът в бюджета на Министерството на образованието е 26 милиона лева. Това припомни образователният министър Румяна Коларова пред БНР.

"Има обществени поръчки, които в някаква степен ще бъдат забавени или ще бъдат спрени, за да може по някакъв начин и да балансираме този недостиг в министерството. Но другата причина, поради която някои от обществените поръчки са спрени, е порочната процедура. Имаме преглед, в понеделник ще има пресконференция, която ще бъде специално на тази тема, тя ще бъде в министерството", обясни министърът.

Няма основания за по-късно започване на учебната година в някои училища. "В двете училища в Мизия реално тя ще се провежда на втория етаж, на първия етаж няма как да стартираме, поне това са нашите очаквания. Аз ще бъда в Мизия във вторник и то не за да оценя ситуацията в двете училища, а за да мога да оценя доколко децата, които ще учат в тези училища, ще имат нормални условия, при които да започнат учебната година", обясни тя.

Близо 64 000 първокласници ще има през новата учебна година, изтъкна Коларова. Но уточни, че цифрата непрекъснато се променя. Пет основни училища и 3 професионални гимназии обаче ще трябва да бъдат закрити.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай