Клисарова: Важно е младите да завършват с професия

Клисарова: Важно е младите да завършват с професия | StandartNews.com

С промени в КТ ще се гарантират стаж и възнаграждение още в гимназиите

Варна. "Не бива да създаваме образовани безработни, а млади хора с такива знания и умения, които да ги реализират на пазара на труда веднага след завършване на гимназия", заяви във Варна министърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова. Тя разкри, че тази година от бюджета са отделени 8,6 милиона лева допълнително за професионално образование.

Подобно подпомагане ще бъде заложено в Закона за професионалното образование и обучение, с готвените промени в него, посочи министърът. „Ще има промени и в Кодекса на труда и в други наредби, така че младите хора да имат условията и да учат, и работят. Това време да им се зачита за стаж и да получават съответно възнаграждение, което да намали социалната зависимост в някои семейства с по-нисък социален статус и да мотивира тези хора да отиват в професионалните училища. Защото е много важно е един млад човек да завърши с професия", отбеляза Клисарова.

"Изготвянето на учебните планове и програми е заложено да се прави заедно с представители на бизнеса. В момента се разработва проект, според който при планиране на бройките и тяхното разпределяне в професионалните школа през следващите 3-4 години ще се прави от общините, заедно с Регионалния инспекторат по образование, училищните директори и представители на бизнеса в съответния регион. По този начин план-приемът ще бъде свързан с нуждите на бизнеса и ще бъдат по-сигурни работните места за завършващите средно образование", добави образователният министър.

Министър Анелия Клисарова се срещна с екипажа на ветрохода „Калиакра", в който са включени и ученици от Варненската морска гимназия „Св. Николай Чудотворец". За обучението на 24-мата ученици-практиканти министерството отпусна 50 000 лева. Проф.Клисарова дари учениците с икона на Свети Никола, като им пожела успешно представяне и попътен вятър в международната регата Tall Ships, която ще стартира в предстоящите дни от Варна. В състава на националния отбор, който ще представи страната в престижната надпревара има само едно момиче Денислава, която е победител №1 в морския многобой за миналата година.

Депутатът от БСП и председател на регионалната комисия Борислав Гуцанов за втори път възстановява стажовете за практиканти на учебния ветроход "Калиакра" - преди като председател на общинския съвет, а сега като народен представител от Варна. Той с лични средства подпомогна участието сега на двама практиканти на борда на баркентината в предстоящата надпревара Tall Ships. 1680 лева струва участието на един практикант на борда на "Калиакра". Освен това в надпреварата места в каютите са си купили гости от Русия, Турция, Англия и Америка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай