Класират за гимназия с изпита от IV клас

Класират за гимназия с изпита от IV клас | StandartNews.com

Скоро кандидатите за петокласници в математическите гимназии ще могат да бъдат класирани и с резултатите от изпита в четвърти клас, казаха от МОН. До момента децата там се пресяват на базата на класирането си в различни математически състезания. От просветното ведомство обаче поясниха, че с новите промени децата дори само в рамките на паралелката си ще могат да бъдат класирани на базата на изкараните точки по време на изпита. Вчера МОН представи и резултатите от изпитите в четвърти клас.

Любопитното е, че този път децата се представят най-добре по предмет, който традиционно винаги ги е затруднявал - "Човекът и обществото". По-ниски са резултатите им по български, математика и "Човекът и природата". По "Човекът и обществото", който дава ранни познания в областта на историята, географията и гражданското образование, четвъртокласниците имат 78,64% постижимост на теста. По български и математика този процент е малко над 67 на сто. В класацията по региони Смолян изпреварва София-град по три предмета - математика, "Човекът и природата" и "Човекът и обществото". В тези три класации децата от столицата са на второ място, като по български държат първото. За първи път това класиране е направено не на базата на средния успех на училищата, както досега, а на базата на успеха на всяко едно дете, затова дава по-реална представа за картинката в българското образование. В повечето от класациите по различните предмети на опашката са Шумен и най-вече Сливен. Дори и децата от училищата ни в чужбина са изпреварили тези ученици по знания. Просветният министър Меглена Кунева директно обясни, че причината за изоставането на децата на места като Сливен е "неглижирането на децата от ромски произход".

"Няма как министерството на образованието само да се справи с този въпрос", коментира тя. От МОН поясниха също, че при оценяването на децата от чужбина са взети предвид не многобройните неделни училища на българската общност, а само двете държавни училища в Прага и Братислава, където учат малък брой деца. И при четвърти клас е отчетено, че учениците се затрудняват предимно на въпросите с "отворен" отговор, където трябва да отговорят със собствени думи, както и на задачите, свързани с геометрията и изобщо с пространствената ориентация. Просветното ведомство отчете също, че няма големи разлики между резултатите от външното оценяване и начина, по който учителите оценяват децата в клас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай