Гледат и дипломата за прием след седми клас

Гледат и дипломата за прием след седми клас | StandartNews.com

Начинът, по който се образува балът на учениците на изпита след седми клас, се променя. Това е записано в проект за изменение на Наредба номер 11, по която се приемат ученици в гимназиите.

Новото е, че в образуването на бала за прием вече участва и успехът от удостоверението за завършен седми клас. До момента под внимание се вземаха само оценките по основните предмети като български език и математика. При прием в езиковите гимназии при формирането на бала се запазва удвояването на оценките по български език и математика от изпита. Досега останалата част от него се формираше от бележките по български и математика, които ученикът е получил в клас. Сега те се заменят със средния успех от удостоверението след седми клас и оценката по още един балообразуващ учебен предмет. Кой да бъде той, ще определя педагогическият съвет на училището.

При кандидатстване в математически гимназии, както и в такива с технологичен, спортен или хуманитарен профил дипломата също ще участва при формирането на бала. Новост е и това, че изпитните материали по музика, хореография и спорт ще се утвърждават не от министъра, а от директора на училището, което извършва приема. Учениците, класирани на призови места в олимпиади, световни, европейски, балкански или национални първенства, ще получават автоматично шестица, ако кандидатстват в спортно училище. Досега тази привилегия бе само за ученици, които участват в националните отбори на олимпиади.

Дава се възможност също, когато след трето класиране има незапълнени паралелки, началникът на регионалния инспекторат по своя преценка да разрешава допълнителен прием в тях до 5 септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай