Гимназия се прочу с отличници и гвардейци

Родена в Москва математичка от 15 г. въвежда ред в училището

Гимназия се прочу с отличници и гвардейци | StandartNews.com

Номерата с фалшиви болнични не минават в Езиковата в Кърджали

Зрелостниците от Кърджали се оказаха национални първенци на матурите. Техният среден резултат 4.94 е най-висок в цялата страна. Следват Смолян (4.56) и Благоевград и София област с 4.51. Гимназията с преподаване на чужди езици "Христо Ботев" в Кърджали пък се оказа с трети резултат сред училищата. Неин директор е математикът Йорданка Чавдарова. Тя е завършила тази специалност в СУ "Св. Климент Охридски", има първи клас квалификация и публикувани задачи в сп. "Математика плюс" и в Годишника на Тракийския университет.

"Обадиха се колеги, родители, зрелостници, бивши възпитаници, за да ни поздравят с успеха на гимназията. Лично ми позвъни и зам.-министърът на образованието Мукаддес Налбант, чийто професионален път също е свързан с Езиковата в нашия град", разказва директорът Йорданка Чавдарова.

Тя е начело на учебното заведение вече 15 години, още толкова е преподавала математика. Голяма част от учителите са възпитаници на гимназията, която след няколко години ще чества 100-годишен юбилей. За Чавдарова успехът на "ботевци" на държавните зрелостни изпити не е изненада. Той е резултат от много усилия, труд и постоянство. "Лично държа на квалификацията на учителите. И Таня Аргирова, и Златка Стоянова, които преподаваха литература и математика на 12 клас тази година, са дългогодишни колеги с първи клас квалификация", споделя директорът. Другите учители на випуск 2014 също са с много висока квалификация, а и постоянно следят новостите по отделните дисциплини. "Практика стана целият колектив да участва в тиймбилдинг, където всеки може да сподели добър опит, независимо какво преподава", обяснява директорката. Тя посещава родителските срещи от 8 до 12 клас и се радва, когато класните стаи са пълни. "Много е важно отношението на семейството към всичко, което става в училище, а връзката ни е ежедневна. Без тази взаимна подкрепа не бихме имали успех", убедена е Йорданка Чавдарова. "Има ли проблем, не се опитваме да го неглижираме, а търсим решение. Помагат ни педагогическият съветник, ученическият съвет, родителите". Тази учебна година

с решение на педагогически съвет 137 ученици са наказани

за това, че са си позволили да използват извинителни бележки, без да са болни. "Това, което искаме да внушим на младите, е да бъдат отговорни към себе си, към училището, към семейството", разказва директорката. "Най-голямо удовлетворение е, когато успея да обясня сложните теореми и формули на учениците. Децата са такъв барометър, че не може да ги излъжеш. Трябва винаги да си "на ниво", смята още Чавдарова. Като директор тя винаги дава шанс на младите учители. Езиковата гимназия разполага с модерно оборудвани кабинети, които предоставят възможност за прилагане на интерактивни методи в чуждоезиковото обучение по английски, немски, френски. "Директорът продължи най-добрите традиции на училището и търси начин за въвеждане на новостите в средното образование. Училището ни има контакти с учебни заведения от Германия, Полша, Литва, Италия", споделят за нея колегите й.

Голямо завоевание на ГПЧЕ "Христо Ботев" е получаването на немска езикова диплома 2-ра степен, която отваря вратите на университетите в Германия и Австрия. Така кърджалийското школо е стабилен партньор в световна мрежа на повече от 1500 партньорски учебни заведения от цял свят. Гимназията е член и на Кеймбридж училищата в България. От 2009 г. е пълноправен член на асоциацията, утвърдила в България модел за това как едно университетско издателство може да си партнира с училищната система. Вече за поредна година "ботевци" се обучават по системите на PONS. Неотдавна 12 ученици придобиха френска езикова диплома DELF-DALF ниво B1/B2 според Европейската езикова рамка. Учениците имат редица престижни отличия от състезания, конкурси, олимпиади.

Почти 100% от завършващите влизат в университет

една част от тях вече работят в реномирани фирми в България и чужбина. Например Мирослава Терзиева е генерален директор на един от центровете на Samsung в Европа, който се намира в Краков.

Голямата гордост на Чавдарова е създаването на първия в страната Ученически гвардейски отряд, който е емблема не само на училището, но и на Кърджали. "Този проект е изключително успешен, но без усилията на ръководителите сем. Кондикови отрядът трудно би продължил. А влизането в него е чест за "ботевци", казва директорката. Вече трета година над 50 на сто от учениците са обхванати в 34 клуба по проект "Успех". Такива са формите "Публична реч", "Млад историк", Клуб "Питагор", много са спортните обединения. Вече 12 години всяка премиера на театралното студио пък се очаква с интерес и от децата, и от техните родители. А репертоарът е доста амбициозен - "Ромео и Жулиета", "Сън в лятна нощ" на Шекспир, "Балкански синдром" на Станислав Стратиев.

Чавдарова е щастлива, когато вече завършилите ученици се връщат в града, както и тя е направила преди повече от 30 години. Самата тя е родена в Москва. "Появявам се на бял свят там, защото майка ми учи инженерство в Бауманската политехника", разяснява Чавдарова. А иначе коренът й е от Панагюрище, портретът на нейния прадядо поп Цвятко стои и днес в църквата редом до портрета на бащата на Райна Княгиня.
Майката на баща й пък е от Калофер, а дядо й е тракийски бежанец от Чадърли.

"Колегите са ми и приятели, можем да си кажем "и кривиците, и правиците", важно е работата да върви и учениците да ни радват с успехите си", издава тайната на успеха Чавдарова.

25 абитуриенти с пълни шестици по български

От 174 явили се на задължителната матура по български, 25 зрелостници от ГПЧЕ "Хр. Ботев" са получили пълни шестици. "Няма случайна оценка", казва Таня Аргирова, литератор с 42 години стаж. "Сред тези деца има немалко, за които българският език не е майчин. Стремежът им да се реализират извън Кърджали като че ли ги прави по-амбициозни и по-упорити в овладяването на нормите на българския език, защото знаят, че доброто му владеене е стъпка към по-добро образование като цяло", обяснява Аргирова. "Децата имаха готовност за изпита. Матурата беше премерена, не беше трудна. Имаха шанс с "Кино" на Н. Вапцаров, защото бе скоро взет материал. Успехът се дължи и на това, че мотивацията на децата е голяма. И друго нещо, провинцията е добродетелна, тука има по-малко неща, които да ги отклоняват от целите, които си поставят", казва Аргирова. "Предишният випуск също беше в топ 10 на учебните заведения на страната", допълва тя.

Златка Стоянова, учител по математика, пък е доволна, че почти една трета от випуска са избрали като втори задължителен предмет на матурата нейната дисциплина. "Това не е прецедент, защото се повтаря всяка година. Сега пълните шестици са 38, а средният успех - 5,77", разказва тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай