Близо 120 000 ученици на изпит по БЕЛ

Близо 120 000 ученици на изпит по БЕЛ | StandartNews.com

Близо 120 000 ученици ще държат изпит по български език и литература днес. От тях над 58 хиляди зрелостници ще  положат матура, а над 61 хиляди седмокласници ще бъдат на външно оценяване. 

Учениците всяка стая ще бъдат наблюдавани от поне двама квестори, както и от камерите, инсталирани в сградата. Мобилните телефони са забранени.

Изпитният вариант на матурата за дванайсетокласниците бе изтеглен рано тази сутрин в Министерство на образованието. Той ще бъде съобщен точно в 08 часа, когато започва изпитът в цялата страната.

Всеки зрелостник получава изпитен комплект, който съдържа: лист с указания за работа и прикрепена към него идентификационна бланка, лист за отговори и свитък за свободните отговори. Те имат право да работят върху теста, но и да отбелязват верните отговори само върху листа за отговори и допълнителните листа за свободни отговори.

Очаква се резултатите от държавния изпит да бъдат обявени до 9 юни, оценките от националното външно оценяване пък ще бъдат готови до 3 юни.

Днес ще има и национално външно оценяване по БЕЛ за седмокласниците в страната. То ще започне в 10 часа и ще бъде в два модула. Първият ще продължи 60 минути, а вторият - 90 минути. 

От министерството на образованието обявиха, че са взети строги мерки срещу изтичане на информация и срещу преписване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай