Неделя,

Без наказание за търговците на матури, ако са ученици

От: Администратор -
1504
Без наказание за търговците на матури, ако са ученици
A
A
A

Няма да има наказание за продавачите на матури, ако те са ученици. Това заяви пред БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. И изтъкна, че присъдата е между 2 и 8 години, ако първоизточникът на отговорите е квестор, директор или служител на МОН.

"В момента на територията на България се провеждат две основни разследвания - едното е в Пловдив, а другото е в Стара Загора. По старозагорското производство, което се води за престъпление по служба до този час са разпитани 7 свидетели и са иззети телефоните на разпитаните до момента лица", поясни тя.

Прокуратурата установява последователно с помощта на полицията, всяко лице, което е получило отговорите на матурата и ги е препредало допълнително. Надяваме се да стигнем до първоизточника, защото това е основната цел на разследването, добави Арнаудова.

Има две хипотези по случая с теча на матурите. "Ако се установи, че са изнесени от ученик, който е бил на самия изпит, изпратил е въпросите, а някой ги е решил- категорично не можем да твърдим, че е извършено престъпление от общ характер. В другата хипотеза- ако са били изнесени от МОН или от квестор или от директор на училище бихме могли да твърдим, че се касае за извършено престъпление по служба от лице, заемащо отговорно служебно положение. Тогава имаме престъпление, което е сериозно и тежко", смята говорителят на обвинението.

Стандарт Нюз припомня, че момиче от Пловдив бе арестувано по подозрения, че е търгувало с отговора на матурите. 


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички