Абитуриенти с кауза

Миналата година десетки абитуриенти избраха "С тениска на бала"

Абитуриенти с кауза | StandartNews.com

Тази година лице на кампанията ще бъде влогърът Емил Конрад

Можеш да отидеш с тениска на бала и да дариш пари за вуз на студенти сираци

През 2013 година цял випуск абитуриенти от Пирот се отказва от абитуриентските тоалети и се появява на бала... по тениска. Събраните пари, които е трябвало да отидат за лъскави дрешки, биват дарени на деца в неравностойно положение. Година по-късно идеята се засели и у нас. Благодарение на столичната организация на БЧК и Мото-Пфое бъдещите абитуриенти могат да дарят пари за сираци, които да продължат по-нататък образованието си в университети или в центрове за професионално обучение. Тази година зад идеята застана и МОН. Заместник-министърът Диян Стаматов обясни, че ще помогне благородната кауза да стигне до максимален брой български ученици.

Стара българска традиция е абитуриентският бал да се превърне в пищен парад на лукса - кой както го разбира. В последните години обаче се появи нова тенденция - абитуриенти с кауза. Такива, които се отказват доброволно от скъпите маркови дрешки и предпочитат вместо това да подарят надежда на някой друг. А покрай това - и на себе си.

За първи път за тази тенденция се чу покрай учениците, които се отказаха от тоалети на абитуриентското си изпращане, за да съберат средства за "пеперудените деца" - малчуганите, страдащи от рядкото генетично заболяване "епидермолизис булоза". Абитуриентите от Втора английска гимназия

избраха да отидат на изпращането си по дънки

и така да превърнат традиционния панаир на суетата в панаир на добротата. Миналата година пък 1200 абитуриенти се включиха в кампанията, чрез която Мото-Пфое и БЧК и събраха пари за стипендии на сираците, които изберат да продължат обучението си по-нагоре. До момента участвалите в кампанията "С тениска на бала" са 1755 души от 37 населени места. Те са дарили 131 660 лева за обучението на 63-ма абитуриенти сираци.

Човек може да дари пари и да получи тениска на кампанията, но ако няма нужда от фланелката, а инициативата му харесва, може просто да направи дарението по банков път. Абитуриентите сираци получават еднократно 2000 лева, ако са приети в държавен университет, или 500 - ако изберат да продължат образованието си в професионален учебен център. Учениците, които могат да кандидатстват в тази кампания, трябва да са завършили текущата учебна година и да са приети във висше училище или в център, даващ професионални умения на младите хора. Могат да кандидатстват зрелостници, които са сираци или полусираци, настанени в приемно семейство или живеещи в дом за деца и с двама неизвестни родители. Кандидатите попълват собственоръчно заявление и го подават между първи юли и 20 септември. Освен това младежите трябва да представят документ, доказващ, че имат под 500 лева месечен доход на член на семейството, в което живеят, независимо дали става дума за собствен родител, приемно семейство или настойници.

Младежите получават дарената сума в рамките на първата си учебна година. Първата половина се отпуска след представяне на документ за записване във висшето училище, а втората част се дава на две равни вноски при записването на втория и третия семестър. Предвидено е тази година

да бъдат отпуснати поне пет еднократни стипендии

за студенти от по 2000 лева и 20 стипендии от по 500 лева, като става дума само за обучение в лицензирани центрове за професионално обучение. Ако броят на кандидатите надхвърли броя на стипендиите, които се отпускат, предимство имат абитуриентите без двама родители.

Тази година лице на инициативата е влогърът Емил Конрад, автор на книгата "Нещата, на които не ни учат в училище". Видеата на Емил, в които той говори за нещата от живота по прост и достъпен начин, накараха на опашка за книги да се наредят и ученици, сред които четенето иначе не е на особена почит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай