50 хиляди пишат за Елин Пелин на матурите

50 хиляди пишат за Елин Пелин на матурите | StandartNews.com

Над 50 хиляди зрелостници пишат по повестта на Елин Пелин "Гераците". Младежите имат правото да решат дали да пишат есе или интерпретативен текст. "Разрушената хармония" е формулировката на темата.

Темата за 41-вия въпрос от матурата бе изтеглен в 9:00 часа. Самият изпит за зрелостниците стартира в 8:00 часа, като 12-класниците решават Вариант 13 на теста. 

"Засега изпитът протича спокойно", обяви просветният министър Меглена Кунева. По думите й, засега няма нарушения в изпитния процес. Навсякъде в страната обаче има експерти, готови за бърза реакция при опити за преписване.

Буквално минути по-късно обаче стана ясно, че вече има и първи сигнал за нарушение. Репортер на Нова телевизия е сезирал главния прокурор Сотир Цацаров за това, че е купил онлайн отговорите на теста.

Вариантът за 40-те тестови въпроса беше изтеглен рано тази сутрин в Министерството на образованието от журналисти. Над въпросите ще мислят над 50 хиляди абитуриенти - заявления за явяване на изпита по български език и литература са подали 52 089 зрелостници. Матурата се провежда в 4000 зали в 625 училища, а квесторите са над 10 000.

Като защита от преписване и подсказване, МОН въведе по-строги мерки за тазгодишните матури. От просветното ведомство съобщиха по-рано, че след сглобяването на теста, той ще се изпраща до директорите на всички училища, които чрез специален код ще могат да го разсекретят, разпечатат и раздадат на всеки зрелостник. 

Видеокамери, които тази година ще записват и звук, ще има във всяка зала, в която ще се провеждат матури. Предварително е уточнено  точното място, на което ще пише всеки зрелостник - това също е от новите мерки на МОН срещу преписването.

Видеосистемата пък е свързана не само със залата за наблюдение или кабинета на директора в съответното училище, но и с 28-те регионални инспектората по образование и с министерството, където десет експерти ще могат в реално време да наблюдават как протичат изпитите във всички зали.

За първи път зрелостниците ще пишат с еднакви химикалки, които ще получат от квесторите, които също за първи път ще следят за изпита, без да разполагат с мобилните си телефони. Министерството има готовност при получени много сигнали за нередности да разбърка поредността на въпросите за зрелостниците във всяка зала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай