Четвъртък,

2 точки бонус за гафа на матурата

От: Администратор -
2359
2 точки бонус за гафа на матурата
A
A
A

София. Сгрешена графика в теста по български език след седми клас може да донесе служебен бонус от 2 точки на всички ученици. Това обаче ще стане ясно едва когато приключи оценяването на изпитните работи. Ако над 10% от децата са се подвели по обърканата схема и са дали грешни отговори на третия въпрос, всички трябва да получат максималния брой точки за него, за да няма ощетени, каза просветният министър Николай Милошев.

Той заяви, че става дума за техническа грешка, след като родители от Варна се оплакаха от гафа. Получило се е разместване на графиката, свързана с първите четири въпроса. Тя е объркала децата при отговора на третата задача. В нея на базата на графиката седмокласниците трябва да попълнят вярната дума в израза "През 2000 година производството на велосипеди... спада". Възможните думи са "рязко", "бегло", "плавно" и "слабо". В действителност обаче разместената графика сочи ръст в производството точно през тази година.

Първоначално Милошев заяви, че една от възможностите е въпросът да се анулира и всички седмокласници да получат служебен бонус от две точки. След това обаче от МОМН са преценили, че трябва да изчакат резултатите от проверката на писмените работи. Ако обаче процентът на сгрешилите е по-малък от 10%, те ще си останат с по-ниския брой точки.

Наказани в МОМН според Милошев няма да има, защото грешката е техническа. От ведомството обясниха, че в задачата става дума не за математика, а за проверка на лексикалната култура на децата. Въпросът е насочен към уменията им за избор на подходяща дума. Думата "рязко" най-добре подхождала на този сегмент от графиката, която се разчитала с "невъоръжено око". Затова нямало да анулират задачата предварително.

Междувременно родители от Пловдив сигнализираха, че ще искат анулиране и на първия въпрос, който също е свързан с въпросната графика. От МОМН обаче заявиха, че при него грешка не е възможна.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички