Четвъртък,

136 000 лева бил хонорарът за учебник

От: Администратор -
4542
136 000 лева бил хонорарът за учебник
A
A
A

София. 136 000 лева е хонорарът за написването на един учебник, заяви пред Би Ти Ви просветният министър Анелия Клисарова. "Взема го един човек, участващ в авторски колектив", допълни тя. Според нея при написването на единния учебник ще намалеят парите точно за авторските права.

Издатели обаче реагираха остро на споменатата сума. Шефът на "Просвета" Йоана Томова заяви, че при тях няма автор с такова възнаграждение. При това хонорарите се заплащат от издателството и би трябвало да са търговска тайна. "Бих попитала министъра откъде знае тази сума - в данъчни досиета ли е ровено, или просто е безотговорно говорене", допълни Томова.

Главният редактор на същото издателство Кина Андреева заяви, че подхвърлянето на числа е опит за манипулиране на общественото мнение. Тя опроверга и твърдението, че сега издателствата определят цените на учебниците. По нейните думи това се прави от МОН.

Клисарова допълни също, че с единния учебник раницата на ученика ще олекне.

Тя заяви, че за наводнените училища във Варна ще бъдат отпуснати около 500 000 лева. Клисарова допълни, че се обсъжда проект, по който учители да работят през лятото с изоставащите деца.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията