Звездите скараха кръчмарите

Хотелиерите: Стимулирате дъмпинга. Вие плащате 9% ДДС, а ние 20, отговориха им ресторантьорите

Звездите скараха кръчмарите | StandartNews.com

Да имат ли звезди ресторантите, или не. Този въпрос раздели туристическия бранш, след като стана ясно, че вицепремиерът Даниела Бобева ще внесе предложение за отпадане на категоризацията на кръчмите. Това е една от 24-те мерки за подпомагане на малкия и средния бизнес. Мотивите са, че категоризацията ограничава възможностите на малкия бизнес и конкуренцията в сектора.

"Процедурите по оценка на категорията са дълги и ненужни, а и прекалено скъпи и тромави", оплакват се ресторантьори от години. Под сурдинка кръчмари и собственици на барове обясняват, че това е и един от лостовете за корупция и касичка за общинари, които захлебват от подкупи. По-големите в туристическия бранш обаче скочиха в защита на звездите. Хотелиери, които държат и ресторанти, заявиха, че категоризацията е гаранция за чистота, добро обслужване и показва, че бизнесът е на светло. "Ако отпаднат звездите за самостоятелните заведения, това ще даде път на сивата икономика и нелоялната конкуренция", обявиха от Съюза на собствениците в Слънчев бряг. Според тях на територията на курорта в момента работят 300 незаконни заведения, които с отпадането на категоризацията ще получат зелена светлина за работа, въпреки че не спазват хигиенните изисквания и укриват данъци. Хотелиерите са притеснени, че с промяната всеки ще може да сложи на тротоара скара и маса с няколко стола, да предлага по-ниски цени и така да подбива инвеститорите, които са вложили стотици хиляди в обзавеждане, персонал, меню, качествени продукти и модерни кухни.

Ресторантьорите веднага контрираха, че в момента конкуренцията също не е лоялна. Те плащат ДДС от 20%, докато хотелските заведения работят при 9%, тъй като настаняването и храненето са с ниска ставка като част от основния туристически пакет.

Браншът наистина е раздвоен, призна и председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. "Съюзът на собствениците в Слънчев бряг е категорично против отпадането на звездите. Имат и своите доводи. В момента сме направили и анкета, за да чуем мнението на всички ресторантьори. Факт е, че според някои идеята е много добра, защото така ще си спестят както средства за взимане на звезди, така и много излишна бюрокрация", обясни Рагин. В същото време за чистотата и качеството на предлаганите храни и напитки могат да следят и други органи и институции като Агенцията по храните, Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве и Комисията за защита на потребителите. Така че интересът на клиентите може да бъде гарантиран и без категоризацията.

Разходите за категоризиране също не са малки, категорични са ресторантьорите. Колкото по-голямо е заведението и повече места има, толкова повече се вдига и стойността на услугата, става ясно от тарифата за таксите към Закона за туризма, приета през 2009 г. и публикувана на сайта на икономическото министерство. Най-евтино звездите излизат на собствениците на малки барове и ресторантчета. Ако имат до 20 места, категоризацията струва 110 лв. Между 21 и 50 места - 250 лева, от 51 до 150 - 500 лв. Ако заведението е предназначено за тържества и има между 151 и 300 места за сядане, се плащат 940 лева, а над 300 - 1400 лева. Сумите са доста солени, още повече че не са единственият ни разход, категорични са собствениците на заведения.

Категоризацията на ресторанти и барове да става само по желание на собствениците, предлагат от браншова асоциация на ресторантьорите в Перник. В града няма заведение с повече от две звезди, а те се определят от общинската администрация, обясни зам.-председателят на структурата Светльо Райков. Той припомни, че някога по-високата категория е определяла и цените в ресторантите и хотелите, но сега това товари собствениците с повече разходи. Добрите мениджъри могат да предлагат на клиентите си всякакви екстри, без това да е определящо от броя на звездите, но ако са в по-висока категория, те са задължителни за тях. От категоризацията има смисъл, когато обектът иска да влезе в специализирани каталози или да е предпочитан при определен вид туризъм, като конгресен, например, смята Райков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай