Жители на Телиш блокираха пътя към поделението

Жители на Телиш блокираха пътя към поделението | StandartNews.com

Плевен. Жителите на плевенското село Телиш денонощно блокират пътя към бившите казарми в селото, където се предвижда да бъдат настанени сирийски бежанци, съобщи БНТ. Част от протестиращите са се събрали пред кметството.

Жителите на Телиш са готови на крайни действия, ако не бъде уважено искането им да не бъдат настанявани никакви бежанци в селото. Недоволните заплашиха в неделя да блокират жп линията София - Варна и главния път за Плевен. Един мъж в ефир обяви, че е готов да се самозапали. "Не ги искаме тези хора тук. Омръзна ни да ни лъжат. С настаняването на бежанците ще бъдат изгонени всички инвеститори", е тяхното мнение. Специално за случая бяха опекли пита с късмети, с която да посрещнат министър Йовчев. Един от протестиращите прочете късметите: "Изнасилена дъщеря", "Мъж в затвора", "България загива", "Кратък живот на българите", "Убийство на син".

В отговор директорът на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев заяви в ефир, че Агенцията е длъжна да изпълни намерението на правителството. Той заяви, че разбира страховете на протестиращите. Според него проблемът се дължи на това, че те не са информирани и не правят разлика между бежанци и нелегални емигранти. Чирпанлиев изтъкна, че центровете не са пълни с престъпници и наркомани, а със семейства, избягали от войната.

Във вторник министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев посети с. Телиш и обясни на хората, че покрай изграждането на центъра за настаняване ще се разкрият работни места, ще се отвори полицейски участък и магазини и ще се инвестира в инфраструктурата, но не можа да промени мнението им. Жителите на Телиш продължават да са твърдо против да приемат бежанци от Сирия в празното военно поделение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай