Земетресение сближило острови в Нова Зеландия

Разстоянието се скъсило с 35 см след трус през 2016 г.

Земетресение сближило острови в Нова Зеландия | StandartNews.com

Учените от новозеландския Кралски научноизследователски институт GNS Science стигнали до извода, че земетресение от 2016 г. е приближило Северния и Южния остров. При това град Нелсън, намиращ се в най-високата част на Южния остров, се е снишил с 20 милиметра.

Земетресение с магнитуд от 6,2 до 7,4 степен по скалата на Рихтер е регистрирано в Нова Зеландия на 14 ноември 2016 г. с епицентър 39 километра югозападно от град Кайкур. В резултат от бедствието са загинали двама души. Подземните трусове са усетени от вътрешните райони на Южния остров до пролива Кук, като разстоянието от 170 километа е покрито за 74 секунди. При това се образувала сложна система от най-малко 25 разрушителни линии, което затруднява да се открият причините за хоризонталното изместване на слоевете. По оценка на геолозите разстоянието между двата острова се е съкратило с 35 сантиметра.

Нова Зеландия се намира в зоната на допира между Индо-австралийската и Тихоокеанската тектонична плоча. При това последната постоянно се движи под Индо-австралийската, образувайки подводни падини и повдигайки част от Нова Зеландия. Тук се намира Тихоокеанският вулканичен огнен пръстен, а за година се регистрират повече от 15 хиляди земетресения, около стотина от които са доста силно усещащи се.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай