Неделя,

Земеделците ще получават диференцирани субсидии

От: Failed to load user -
2765
Земеделците ще получават диференцирани субсидии
A
A
A

София. Земеделското министерство ще предложи диференцирани субсидии за аграрното производство. Нито правителството, нито министерството обаче обмислят намаляване на Данък добавена стойност за храните, каза земеделският министър Димитър Греков пред БНТ. Идеята е била предложена от производители, заради намаляването на ставката в Румъния, съобщиха в понеделник за „Стандарт" от ведомството. Според министъра обаче в момента темата не се обсъжда.

По думите му това зависи от контекста на бюджета и ситуацията в съответната страна. Греков не пожела да коментира, дали подобна идея може да бъде обсъждана при бюджета за следващата година.

„Идеята на правителството е да стимулира земеделското производство чрез допълнителни субсидии и дотация, но намаляване на ДДС не е обсъждано. Промяната на данъчната ставка няма много да ни помогне. По-скоро трябва да налеем пари, да стимулираме производителите - да се вдигнат на крака, така че да се посигне конкурентоспособно производство", обясни Димитър Греков.

Министерството възнамерява да въведе по-високи плащания за производствата, които изискват повече работна ръка, като зелечукопроизводство, полско, оранжерийно производство и овощарство. В момента субсидията се изплаща на единица площ и е 30 лв. за декар, обясни Греков. Според плановете например оранжерийното производство трябва да получава по 157 лв. на декар.

Димитър Греков обясни, че страната задоволява едва 20% от нуждите си за хранителни продукти и всичко останало е внос. Не винаги обаче тази продукция е качествена, посочи той.

„Трябва да има референтни цени за зеленчуците, които да влизат в нашата страна, които да не подбиват нашите", коментира министърът и призова гражданите да гледат произхода на храните, които купуват.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички