Уговарят властта да свали ДДС за храните

Земеделското министерство обмисля по-ниски ставка за хляб, мляко и още 8 продукта, твърдят фермери

Уговарят властта да свали ДДС за храните | StandartNews.com

София. Намаляване на ДДС за храните обмисля земеделското министерство. Експертите му все още правят изчисления колко ще струва преференцията на бюджета. Въпросът е от какви приходи ще се лиши хазната, прилагайки по-ниската ставка. Това съобщи farmer.bg, като се позова на източници от ведомството на Димитър Греков. Според сайта екипът на Греков умува дали да предложи въвеждането на по-малко ДДС за 10 основните хранителни продукти от потребителската кошница на българина.

Преференцията се отнася освен за хляба, зеленчуците, прясното и киселото мляко, както и за някои от най-масовите месни продукти -пилешко, свинско месо и колбаси, твърдят от фермерския портал.
Първоначално от земеделското министерство неофициално потвърдиха, че такава идея съществува и наистина се обсъжда в момента. Малко по-късно обаче отрекоха да са обмисляли подобна стъпка.

"Намаляването на ДДС на основните хранителни продукти към момента е само идея, която е предложена от земеделски производители. Те се позовават на информацията, че подобен ход е предприет в Румъния, където от 1 септември т.г. ще има нулева ставка за определени продукти. Министерство на земеделието и храните не е обсъждало тази идея, нито на експертно, нито на междуведомствено ниво", се казва в официалния отговор на ведомството, изпратен след запитване от "Стандарт".

От финансовото министерство също заявиха, че подобна стъпка на този етап е невъзможна. "Държавите - членки на ЕС, могат да прилагат една или две намалени ставки за ДДС. Понастоящем у нас вече съществуват две намалени ставки - 9% ДДС за настаняване в хотели и подобни заведения и 0% ставка при износ за вътреобщностно доставка. Всяко неправомерно изключение от европейските данъчни правила съставлява нарушение на правото на Еврокомисията, което може да предизвика съдебна процедура срещу България", съобщават от финансовото министерство. Оттам уточняват, че принципната позиция на България е насочена към запазване размера на ДДС ставките като гаранция за постигане на неутралност и избягване на икономически изкривявания, свързани с прилагането на намалени ДДС ставки за определени отрасли или категории стоки и услуги. Според експертите на Петър Чобанов приемането на по-ниски ставки би увеличило разходите по администрирането на данъка. Другият ефект ще е намаляване на приходите в бюджета. Паралелно с това намалените ДДС ставки ще провокират повече опити за измами, което пък ще засили нуждата от специален контрол от страна на данъчните.

"В момента не обсъждаме това", лаконично коментира пред "Стандарт" председателят на парламентарната комисия по Бюджет и финанси Йордан Цонев.

Не се обсъждаме намаление на ДДС за храните. Това няма да помогне на нашите производители, защото повечето хранителни продукти са вносни, но ще намали приходите в държавната хазна, коментираха и от "Позитано" 20.

Върнаха ДДС-то на 80 % от фирмите

"Държавата вече е възстановила 80 процента от дължимия ДДС на бизнеса". Това съобщи военният министър и говорител на червеното политбюро Ангел Найденов. По негови думи на фирмите са върнати над 500 млн. лева от общо дължимите 770. Той обяви, че до края на седмицата ще бъдат разплатени и 160 млн. лева, които са по договори за свършена работа. Найденов добави, че на предстоящото утре заседание на кабинета ще бъде приет и разширеният план "Орешарски". "Около 90 страници е документът, доста обемен, като набелязаните мерки се отнасят за пълен управленски мандат", съобщи Найденов, като добави, че на базата на тази програма ще бъде изготвен план за конкретни действия. Документът ще бъде внесен в петък за одобрение и от депутатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай