Забраниха бурките в Пазарджик

Забраниха бурките в Пазарджик | StandartNews.com

От другата седмица бурките в Пазарджик ще са забранени. Това решиха общинските съветници почти единодушно. 39 гласа "за" срещу два "против" направиха новата наредба възможна. 

Новата забрана е пълна - бурки не трябва да се носят не само в обществени и държавви сгради, а и на всякакви публични места - градини, паркове, заведения и градски транспорт. Решението на общинарите влиза в сила от другата седмица. 

Още преди самото гласуване се очакваше текстовете да минат на заседанието на съвета, след като нито един представител на Общината не се изказа против проектонаредбата. Пазарджишката полиция също я подкрепи предварително с мотива, че покритите лица затрудняват разпознаването от органите на реда при нужда. 

Темата за бурките у нас, по-специално в Пазарджик, стана особено актуална след коментар на главния прокурор Сотир Цацаров. "Носенето на бурки в Пазарджик започна по чисто финансови причини. В началото разследването и проверките установиха ежемесечно заплащане за носене на тези облекла. Първоначално раздаваха по 120 лева на месец. Сега икономическите стимули действат във финансирането на молитвения дом там", обяви преди дни шефът на държавното обвинение. 

Малко след това Патриотичният фронт инициира законодателна промяна, предвиждаща наказания за носещите бурки. 200 лв. глоба за носене на покриващото облекло поискаха депутатите. Санкцията е само за първо нарушение, при повторно и всяко следващо скача до 1500 лв.

Мюсюлманското вероизповедание е против налагането на забрана за носенето на бурки на обществени места, тъй като няма точна дефиниция в Наредбата за обществения ред, която да уточнява кое покриване на коя част от тялото е нежелателна. Това коментира малко след приемането на новата наредба  Джемал Авушин от отдел „Връзки с обществеността" към Главното мюфтийство в България.

Главно мюфтийство не може да изрази подкрепа за цялостната забрана, защото определени текстове засягат изпълнението на определени задължения на мюсюлманите, каквото е изискването на религията по отношение на жените. А то е израз и на конституционно делегирането им право на вероизповедания. Тези текстове в Наредбата за обществения ред в Пазарджик възпрепятстват изпълнението на наши религиозни задължения по отношение на облеклото на мюсюлманските жени", уточни Авушин пред  Фокус. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай