200 лева глоба за носене на бурки (ОБЗОР)

200 лева глоба за носене на бурки (ОБЗОР) | StandartNews.com

Задължителна училищна униформа искат още патриотите

200 лв. глоба за носене на бурки предлагат депутатите от Патриотичния фронт в специален закон - за носенето на облекло, прикриващо и скриващо лицето. Санкцията е само за първо нарушение, при повторно и всяко следващо скача до 1500 лв.

Предвижда се и лишаване от социални помощи за три месеца, ако нарушителят получава такива. Забраната за носене на всякакъв вид нетрадиционно облекло - бурка, никаб, хиджаб или чадор, важи не само за официални институции, но и за всяка част от урбанизираната среда - на улицата, по градинки и т.н. На практика позволени са само в домовете и в молитвените храмове. Изрично е упоменато, че снимките в личните документи, включително и тези за временно пребиваване, трябва да са съгласно законовите изисквания - с открити лица.

Съгласно дефиницията устата, очите, косата и ушите не бива да са покрити. С промени в НК се предлага още всеки, който чрез използване на сила, заплаха, принуда или материална облага склонява друго лице да носи подобни "облекла", да се наказва с 3 години затвор и глоба от 5000 лв. До 5 години затвор и 10 000 лв. глоба скача наказанието, ако обект на престъплението е малолетно или непълнолетно лице. "Подобни правила са въведени в много европейски държави. Ние сме ползвали основно френския опит", обяви Искрен Веселинов. Според Красимир Каракачанов покриването на лицето не е характерно за мюсюлманите у нас и представлява опасно вмешателство и пропаганда на радикални ислямистки идеи. "Целта е разделяне на българското общество", категоричен бе той.

Патриотите готвят още законови промени, с които да пресекат възможността за носене на забрадки в училище. Това ще стане чрез въвеждане на задължителни униформи. Всяко училище ще може да определя свое облекло, като символите в него трябва да са в съответствие с принципите на българска национална идентичност. Изрично се забранява върху него да има "религиозни и обществено неприемливи елементи". Предвидено е по-бедните ученици да бъдат подпомагани от държавата или общините за закупуването му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай