Йовчев: МВР академията ще бъде преструктурирана

Йовчев: МВР академията ще бъде преструктурирана | StandartNews.com

София. Необходимо е да бъде преструктурирана дейността на Академията на МВР, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев в ефира на бТВ. Дали ще бъде закрита школата в Казанлък зависи единствено от това по какъв начин ще бъде преструктурирана дейността на Академията, обясни Цветлин Йовчев.

Към момента Академията на МВР използва щат и организация на работа, предвидена за доста по-голям брой обучаеми и курсанти, съобщи министърът. Бюджетът е над 13 млн. годишно. "Към момента МВР не може да си позволи да изразходи такъв бюджет, необходимо е да бъде преструктурирана дейността на Академията – както по отношение на места, където се провеждат занятията, така и по отношение на учебния процес, на броя на преподавателите. От тази гледна точка това ще е единственото, което ще е водещо – ефективно управление на процесите в Академията", заяви Йовчев.

Жители на Казанлък и депутати протестираха срещу евентуалното закриване на полицейската школа в града и превръщането й в бежански център. Вчера те блокираха прохода Шипка за един час, а днес се очаква да се проведе голям протестен миниг на централния площад Севтополис. Планирано е и извънредно заседание на общинския съвет по темата.

Министър Цветлин Йовчев заяви по бТВ, че съдбата на школата в Казанлък не е тема, която може да се дискутира от местната власт – управлението на Академията не е от компетентността на местната администрация, нито пък финансирането. "Ако бюджетът за тази школа се даваше от Община Казанлък, то тогава нормално е да направят референдум и да кажат дали да продължи да функционира или не", допълни Йовчев.

"Обсъждат се много варианти, но към момента няма такова решение", отговори министърът на въпрос ще има ли бежански лагер в Казанлък. "В близките дни не виждам и такава алтернатива", каза той. Министър Йовчев уточни, че на този етап не се обсъжда изграждането на център, в който да се настанят бежанци на територията на Казанлък.

"Трябва да сме наясно с едно – нито една държава не е спечелила от бежанците, нито една държава не е успяла да прекрати навлизането на бежанци на нейна територия", каза Цветлин Йовчев.

По-рано в предаването депутати от БСП, ГЕРБ и Атака дебатираха по темата за затварянето на границата ни с Турция и интегрирането на бежанците в българското общество. „Политиката на правителството беше сериозно закъсняла. Вътрешният министър е сезиран от предишното ръководство на ДАБ още през юни", заяви Красимир Ципов от ГЕРБ. Той обаче беше контриран от Димитър Горов от БСП, който припомни, че вътрешният министър в кабинета на Бойко Борисов Цветан Цветанов непрекъснато е твърдял, че вълна от бежанци не се очаквала. 

Илиан Тодоров от Атака обоснова тезата си срещу настаняването на бежанци със спекулативната сума от 1084 лв., обявена от МВР, която впоследствие се оказа базирана на завишени прогнози за разходи, които всъщност не се правят ежемесечно. Националистът изрази недоверие към статистиката на Вътрешното министерство, според която у нас има 4444 сирийски граждани. „Има и представители от Африка, които се разхождат в София без документи, които са заплаха за националната сигурност. Без работа и без език, те ще станат само крадци", категоричен бе представителят на Атака.

На критиката на Красимир Ципов, че МВР с месеци не отговаря колко от миграните са били връщани от граничната бразда между Турция и България, Димитър Горов отговори, че няма как да бъдат връщани. „Трябва да мобилизираме целия капацитет на българската нация", подчерта социалистът. Представителят на Атака настоя да бъде изградена стена на границата ни с Турция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай