Ясни са двамата кандидати за стола на дядо Кирил

Ясни са двамата кандидати за стола на дядо Кирил | StandartNews.com

Варна. Епархийските избиратели на Варненска и Великопреславска епархия избраха своите фаворити за нов митрополит на овдовялата след кончината на приснопаметния митрополит Кирил епархия.

В деня, когато се чества Пресвета Богородица наречена „Герондиса" Варненските епархийски избиратели направиха своя избор за нов Варненски и Великопреславски митрополит. По молитвите на Майката Божия, молитвено издигнала ръцете си над осиротелите след кончината на митрополит Кирил варненци, от листата на достоизбираемите епископи нужния брой гласове - повече от половината от присъстващите избиратели (чл. 87 ал. 4) - получиха Знеполският епископ Йоан - 22 гласа и Мелнишки епископ Серафим 19 гласа.

Знеполски епископ Йоан
(Иво Михов Иванов)

Роден на 13 февруари 1969 г. в Ямбол. Завършва средното си образование в родния си град. От 1991 до 1993 г. учи в паралелния двугодишен курс на Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски". След това завършва Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски". По-късно специализира в Московската духовна академия „Св. Сергий Радонежки" и защитава кандидатска дисертация в на тема „Учение о покаянии по творениям св. Тихона Задонского". Получената от него научна степен "кандидат на богословието" се равнява у нас на "доктор на богословието"

На 1 юли 1998 г. постъпва като послушник в Кокалянския манастир "Св. Архангел Михаил" с духовен старец игумена на манастира архимандрит Назарий, който почина през 2011 г. Там е постриган за монах на 6 ноември 1998 г. от Макариополски епископ Гавриил (тогава викарий на Софийския митрополит, а днес Ловчански митрополит), а под мантия го води духовният му старец архим. Назарий.

На 24.4.1999 г. е възведен в йеродяконски чин от Макариополски еп. Гавриил в манастира „Св. Петка" в с. Клисура, община Банкя, София, а на 26.4.1999 г. е ръкоположен в йеромонашески чин в столичния катедрален храм „Св. Неделя" отново от еп. Гавриил.

От 1 април 2002 г. приема назначение за протосингел на Софийска митрополия.

На 28 април 2002 г. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим го въздига в архимандритско достойнство в столичния храм „Св. Седмочисленици".

На 18 март 2007 г. по решение на Светия Синод е хиротонисан за епископ с титлата Знеполски в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и поема поста викарий на Софийския митрополит. От тогава е пръв помощник на патриарх Максим, а сега и на патриарх Неофит, в качеството им на Софийски митрополит в управлението на епархията.

Мелнишки епископ Серафим

Роден на 04.07.1974 г. в с. Зорница, обл. Бургас със светското име Динко Желязков Динков. Средното си образование завършва в Математическата гимназия в гр. Ямбол през 1992 г. Завършва висше образование в Лесотехническия университет – София, специалност "Ландшафтна архитектура" през 1997 г., а през 2011 г. - Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски".

През 1997 г. постъпва като послушник в манастира „Св. Георги", гр. Хаджидимово, Неврокопска епархия. От 01.1999 г. до 09.1999 г. отбива военната си служба. На 18.11.2000 г. е постриган за монах в манастира „Св. Георги", гр. Хаджидимово, от Неврокопския митрополит Натанаил. Същият го ръкополага за йеродякон на 19.11.2000 г. и за йеромонах - на 20.12.2000 г.

Като йеродякон и йеромонах изпълнява различни послушания в манастира, обслужва и близки към манастира енории. За усърдното си служение е отличен като архимандрит на 01.07.2006 г. От 09.2008 г. архим. Серафим е назначен за игумен на Роженския манастир.

На 18.12.2011 г. е хиротонисан за епископ с титлата "Мелнишки" в ПКСХП „Св. Александър Невски" и е определен за викарий на Неврокопския митрополит, която длъжност изпълнява и до днес.

Епархийският избор за митрополит е с тайно гласоподаване. Ако на своето заседание на 21 декември Светия Синод счете този избор за каноничен и го утвърди, на 22 декември ще се проведе т.нар. Каноничен избор, когато от двамата епархийски избранници митрополитите от Светия Синод ще изберат един и ще го утвърдят окончателно за Варненски и Великопреславски митрополит. Каноничният избор е явен. При него митрополитите от Светия Синод собственоръчно изписват името на своя избранник и се подписват. Това те правят върху Светия Престол, върху отворено св. Евангелие на текста на Възкресното четиво в символ на новия възроден и обновен живот, който започва за епархията, пишат от пресцентъра на Светия Синод.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай