Бърза бисквитена торта, покрита с ягоди

Според едни - съблазнителен и романтичен плод, за други - полезен и свеж

Бърза бисквитена торта, покрита с ягоди | StandartNews.com
  • Според едни - съблазнителен и романтичен плод, за други - полезен и свеж

Този сочен и ароматен плод е истински подарък от природата в битката с отслабения имунитет след дългите зимни месеци. Заради големите количества витамин С, ягодите са чудесен начин да подсилим организма си. Те са полезни и за всички, които имат проблеми с лошия холестерол. Малките червени плодчета съдържат елагова киселина и флавоноиди, които също така се грижат за здравето на сърцето.Ягодите са и сред храните, добри източници на калий, който пък помага за регулиране на кръвното налягане. Сред ползите от яденето на ягоди се нарежда и борбата с диабет тип 2. Важна роля в този случай е отредена за фибрите, които забавят абсорбирането на глюкозата в кръвта.

Десерт с бъз

Необходими продукти: бъз - 15 цвята, мед - 4 супени лъжици, лимон - 2 броя, ягоди - 200 грама, желатин - 2 пакетчета

Начин на приготвяне: Първо се приготвя сока от бъз. Ако приготвяте сок от бъз за разреждане, то след като е готов може да отделите 1 литър сироп, за да го използвате за желиране. Ако ли не в тенджера разбъркайте 1 литър вода, меда и сока на лимоните. Добавете цветовете бъз, както и нарязаните на кубчета лимонови кори и оставете тази смес да престои една нощ. На следващия ден прецедете и разделете на две части: едната от 500 мл., а другата ще бъде по-малка, тъй като не може да се отцеди достатъчно добре. Едното пакетче желатин, разбъркайте с 3-4 супени лъжици сок в чаша, която сложете в малка тенджерка или касерола, а нея - на котлона. Бъркайте, докато се разтопи желатина, след което при непрекъснато разбъркване го добавете към 500 мл сироп. Разбъркайте енергично с вилица или тел за разбиване, за да се разпредели добре желатина, след което сипете получената течност в чаши, които сложете в хладилника, за да стегне.Докато първият слой от крема стяга, измийте и пюрирайте ягодите. Смесете пюрираните ягоди с другата част от сиропа от бъз, така че да получите точно 500 мл смес. Ако сместа от ягоди и сок от бъз е повече от 500 мл, може да използвате разликата, за да приготвите вкусна лимонада, като добавите вода. Запоженете с желирането на втората смес, след като първата вече е стегнала. Потворете процедурата с разтварянето на желатина - изсипете го в чаша, добавете малко вода или част от сместа и го разтворете на водна баня. Добавете разтворения желатин към сместа с ягодите и разбъркайте много добре, след което изсипете върху вече стегналия се и желирал се слой от сироп от бъз. Оставете с хладилник, за да стегне.

Милфьой с маскарпоне

Необходими продукти: 1 пакет бутертесто, кристална захар за поръсване

За крема: 500 г маскарпоне, 5 супени лъжици захар, 2 супени лъжици вода, 2 жълтъка, 200 мл бита сметана, 200 г ягоди

Начин на приготвяне: Размразете бутертестото, но не напълно. Разточете го, за да стане по-тънко. Нарежете го на пет еднакви по големина правоъгълници или квадрати. Постелете ги в тава за печене, предварително покрита с пергаментова хартия. Поръсете ги със захарта. Изпечете ги в загрята на 200 градуса фурна за около 20-ина минути или докато станат твърди и хрупкави, но не препечени. Извадете ги от фурната. Охладете напълно. Притиснете ги добре, така че бутертестото да стане гладко без характерните за него бухнали издутини. Върнете го във фурната за още 10-ина минути. За крема: В тенджера на среден огън смесете водата и захарта. Разбърква се, докато започне да ври. В отделна купа се разбиват жълтъците с миксер. Към тях, докато ги разбивате, добавете много бавно захарния сироп, така че яйцата да не се сготвят. Накрая добавете маскарпонето и предварително разбитата сметана към сместа. Разбъркайте с дървена лъжица или лопатка, докато съставките се смесят добре. След като блатовете от бутертесто са добре изстинали, подредете един ред от тях в тава, намажете с пълнеж, добавете малко нарязани ягоди. След това още една кора, върху нея още от пълнежа и ягодите. Накрая трябва да завършите с кора, която да поръсите с пудра захар и да гарнирате с цели ягоди. Охладете в хладилник за 2-3 часа.

Бърза бисквитена торта

Необходими продукти: бисквити - 250 г пълнозърнести, заквасена сметана - 300 г, кисело мляко - 250 г, сладко от ягоди - 2 с.л. пълни, пудра захар - 5 с.л., ванилия - 1 бр., черен шоколад - 30 г на парчета, за поръсване, крокан, млечен шоколад - нарязан, ягоди - за декорация

Начин на приготвяне: В купа смесвате заквасена сметана и кисело мляко. Добавете пудра захар и ванилия, разбъркайте с вилица и прибавете домашно сладко от ягоди и нарязан черен шоколад на ситно.Смесете добре продуктите на вкусен крем.В правоъгълна тава редите един ред бисквити, покривате с част от крем, следва втори ред бисквити, крем и така се нареждат 3 реда. Завършете бисквитената торта с крем и поръсете с крокан, натрошени 2 бисквити и нарязан с нож млечен шоколад. Декорирайте с пресни ягоди и оставете да стегне в хладилника.

Конфитюр с банан

Необходими продукти: 1 кг пресни цели ягоди, 350 г добре узрели банани, 500 г захар

Начин на приготвяне: Почистете ягодите от клонките и дръжките. Накиснете ги със захарта и ги оставете да престоят 5-6 до 7 часа, за да пуснат сок.Кипнете ягодите на котлона на средна температура. След това намалете температурата и оберете пяната. Разбърквайте за около 15 минути, после свалете от котлона и оставете сместа да се охлади добре. След това отново кипнете сладкото.Междувременно намачкайте бананите добре с вилица или ги пасирайте. Добавете ги към ягодите и ги оставете да заврат заедно за още 15 минути, като разбърквате. Отново отстранете пяната, която се образува.Разпределете конфитюра внимателно в предварително подготвени стерилизирани бурканчета, затегнете капачките и ги оставете да се охлаждат с капачките надолу.Сладкото ще се получи с идеална гъстота без допълнително добавяне на захар и сгъстители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай